Video: ‘Solarne ceste’ postaju stvarnost

Prvi konkretan projekt solarnih cesta gradit će se u Francuskoj. U narednih pet godina Francuska će oko 1.000 km cesta obložiti solarnim panelima u sklopu projekta ministarstva ekologije i energije. Projektom je predviđena upotreba tehnologije prekrivanja postojeće asfaltne podloge fotonaponskim ćelijama tehnikom lijepljenja. Tehnologiju je razvio Colas u suradnji sa francuskim Nacionalnim institutom za solarnu energiju, piše Index.hr.
COLAS-cesta_6251

Wattway paneli razvijani su oko pet godina, a javnosti su predstavljeni potkraj prošle godine. Odlikuju se izuzetnom čvrstoćom, pa su otporni na prijelaz teških vozila. S druge strane, njihova površina nudi odgovarajuću hrapavost i tako omogućuje odvijanje nesmetanog prometa vozila na kotačima.

Paneli su debljine oko 7 mm, a u prosjeku je potrebno oko 20 četvornih metara panela, odnosno četiri metra ceste da bi se zadovoljile potrebe za električnom energijom jednog prosječnog kućanstva (bez grijanja). S jednim kilometrom duljine Wattway panela moguće je energijom napajati svjetla u ulicama za grad od 5.000 stanovnika.
COLAS-cesta_6252
Testiranje panela kreće na proljeće, a ako projekt zaživi, osigurat će električnu energiju za potrebe čak pet miliona ljudi. Konačna lokacija, odnosno ceste koje bi trebale biti prekrivene ovim panelima su još nepoznate, nabvodi Index.hr.

avatar