VIDEO: Nele Karajlić: Zbog čega sam otišao iz Sarajeva?

Nenad Janković alias Dr. Nele Karajlić, Sarajlija s beogradskom adresom, jedan je od aktera Al Jazeerinog dokumentarca Bilo jednom u Sarajevu u kojem su pretresene mogućnosti ponovnog okupljanja ekipe kultnog serijala i čini se, definitivno, odbačena mogućnost povratka.

Problem je mjesto gdje bi se serijal eventualno ponovo snimao: Beograd ili Sarajevo. U jednom dijelu dokumentarca, Nele je pričao o razlozima svog odlaska iz rodnog grada.

”Morao sam otići jer se nisam slagao s pravilima koje je historija vjekovima kovala u tom gradu. Radi se o sistemu na vjera i nacionalnost moraju odrediti sve”, rekao je.

Dodao je da je iz rodnog grada protjeran.

”Rođen sam u Sarajevu i ako se moram odseliti, jedino što mogu učiniti ljudi koji su me istjerali iz mog rodnog grada, jedina prilika koju mi oni mogu pružiti je da izaberem drugi grad. Protjeran sam jer sam uvidio da je 199.999 osoba iste vjere ili bilo čega drugog, napustilo grad na isti način”, tvrdio je Nele, a potom zaključio:

”Ako 200.000 Srba odluči vratiti se u Sarajevo, recimo 2. novembra 2021. godine, bit ću njihov lider. Mislim da je to grad u kojem Srbi moraju živjeti. Ali nažalost, to nije moguće. Sarajevo je fikcija, ideja u utopiji. Sjajna ideja, ali je nažalost propala”.

(Radio Sarajevo)

Možda vam se svidi

Comments are closed.