Video/Foto: U Indiji se gradi najviši kip na svijetu

Kip Sardara Patele, poznatog i po nadimku ‘Čelični čovjek’ koji je odigrao ključnu ulogu u nezavisnosti Indije bit će visok 182 metra, što je gotovo duplo više od Kipa Slobode.Osim toga, projekt uključuje hotele, spomen vrt, centar za posjetitelje i milijun puteva i mostova za povezivanje kipa s gradom Kevadia u Indiji. Projekt potpisuje arhitektonski ured Michael Graves Architecture & Design.

Kip Jedinstva trenutno je u fazi izgradnje, a projekt nadgleda aktualni premijer Indije, Narendra Modi kako bi istaknuo značaj indijske borbe za nezavisnost.

U samom podnožju kipa biti će organiziran centar za posjetitelje, kao i niz izložbenih prostora posvećenih Sardar Patelu i povijesti nezavisnosti Indije.

Vidikovac će biti smješten u zoni grudi kipa, odakle će posjetitelji moći uživati u pogledu na rijeku Narmada i zeleno područje Shoolpaneshwar Wildlife Sanctuary. U ovom će dijelu posjetitelji moći detaljnije proučiti strukturu od koje je izgrađen ovaj kip.

S obzirom na to da se kip nalazi u samom koritu rijeke Narmada, bilo je potrebno, za početak, ojačati tlo kako bi moglo primiti težinu ove velike konstrukcije. Kada je betonska baza završena, započela je izgradnja dvije betonske jezgre koje nose cijelu konstrukciju kipa. Potom je na nju stavljena potkonstrukcija od čelika koja nosi bakrene panele koji će ovom kipu dati konačan izgled.

Kip Jedinstva bi trebao biti završen do kraja 2018. godine.

Možda vam se svidi

Leave A Reply