-5.5 C
Kakanj
Subota, 16 Januara, 2021

VIDEO / FOTO Promovisana aplikacija Sufara.ba

U punoj kino-sali Doma kulture Kakanj večeras je promovisana  aplikacija Sufara.ba.

Nakon izrade i promocije edukativnog web portala sufara.ba aplikacija  predstavlja nastavak ovog veoma važnog projekta kada je obrazovanje u pitanju, posebno ako uzmemo u obzir da je vrijeme ubraznog razvoja novih tehnologija.

Tim u sastavu: Ermin ef. Zahirović (op.a. imam u džematu Obre Medžlis IZ-e Kakanj), Asim ef. Hasanspahić (op.a. imam u džematu Doboj Medžlis IZ-e Kakanj) i Sulejman ef. Čeliković (op.a. glavni imam  Medžlisa IZ-e Kakanj) ugostio je na ovoj promociji Mensura Malkića direktora Gazi Husrev-begove medrese, Abdulgafara ef. Velića, pomoćnika muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje i Enesa Svraku, šefa Odjela za mektebe.

U uvodnom dijelu publici su se obratili i domaćini ove promocije koji su govorili o napretku učionica i načina učenja  te promjenama koje su nastale u zadnjih nekoliko godina zatim izmjenama i dopunama prethodnih izdanja sufara  te da je ovo sufara u kojoj su ispravljene sve greške  a koja je ujedno jednostavna  i praktična.

Obraćanja gostiju  sadržavala  su mnogo poruka hvale  kako prema Medžlisu IZ Kakanj tako i prema timu ljudi koji su radili na projektu sufara.ba. Navedeno je kako Kakanj u mnogo čemu prednjači u odnosu na druge Medžlise sarajevskog Muftijstva. Istaknuto je da je Medžlis IZ Kakanj jedini koji je sačuvao tradiciju održavanja mektebske nastave sedam dana u sedmici zatim najbrojniji po broju djece upisane u mektebsku nastavu  a kada je u pitanju omladinska mreža Kakanj se također izdvaja.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10155716822426005.1073742146.243539801004&type=1&l=6264f5af7e


Aplikacija sufara.ba dostupna na android i iOS uređajima

Ova aplikacija nastavak je veoma uspješnog projekta Medzlisa IZ-e Kakanj pod nazivom Sufara.ba, namjenjenom bržem i lakšem savladavanju kur’anskog pisma.
Aplikacija je kreirana na osnovu priručnika za mektepsku nastavu „Sufara“ autora Asim ef. Hasanspahića iz 2002 godine, te na osnovu interaktivnih lekcija sa portala Sufara.ba koje je kreirao Ermin ef. Zahirović a koje su u upotrebi od 2011. godine.

Aplikaciju karakteriše jednostavan i funkcionalan dizajn, sadrži 22 lekcije sa objašnjenjima, te položajem harfova u riječi. Također sadrži i vježbe pogađanja pročitane riječi. Uz vizuelne efekte tu su i zvučni, tako da pritiskom na bilo koji harf odnosno riječ možete čuti njen pravilan izgovor. Aplikacija sadrži i višejezična objašnjenja svake lekcije. Potpuno je besplatna i vakuf je Medžlisa IZ-e Kakanj. Kombinaciju printane verzije „Sufare“, zatim interaktivnih lekcija sa portala i ove aplikacije, posebno preporučujemo muallimima radi unaprjeđenja rada sa djecom.

(E. Fejzović / Kakanj-X)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO