Vesna Mališić: Nije teško zaključiti ko bi mogao da stoji iza plakata o NIN-u

Zamjenica glavnog i odgovornog urednika NIN-a, ocenjuje da je povezivanje medija sa ubistvom Zorana Đinđića najstrašnija poruka u istoriji nasilja nad novinarstvom.

– Ne znam ko stoji iza tih plakata, ali nije teško zaključiti ko bi to mogao biti. A to je vlast – kao organizator ili inspirator. Tome u prilog govore i protesti protiv naslovnih strana na jugu Srbije, a sve u nameri vlasti da aferu Krušik pokušaju da sklone iz javnog prostora – ističe Mališić. Ona kaže da je od početka sumnjala da je priča o Krušiku dublja od onoga što mi kao novinari možemo otkriti.

– Vlast neće moći uobičajenim sredstvima da se odbrani i u te svrhe koristiće ekstremno nasilje. Brutalne laži kojima nas bombarduju, pretnje advokata medijima koji izveštavaju o aferi Krušik, borba protiv naslovnih strana i izmontirane naslovnice, samo su deo najstrašnijeg nasilja nad nezavisnim novinarstvom – ukazuje Mališić.

– Žao mi je što pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena, jer danas ne bi bilo prostora za morbidne laži vlasti i onih koji je podržavaju. Tu su pre svega tabloidi, a jedan od njih priprema specijalno izdanje u kome će pokušati da diskredituje i uguši ono malo preostalih nezavisnih medija – ističe naša sagovornica. Prema njenim rečima, vlast i oni koji je podržavaju bi želeli da Danas, NIN, i drugi nezavisni i kritički mediji – nestanu, i pokušavaju da nađu načine kako da to ostvare.

– Zgazili bi nas oni davno da im ne treba izgovor da u Srbiji postoji sloboda medija. Mi smo „živi“ jedino iz razloga da bi oni mogli da se pohvale pred Evropom. Paradoksalno je da je pravih medija jako malo, ali da nam je uticaj naglo porastao. Priča o Krušiku došla je do mnogih ljudi u Srbiji, pa i do samog Brisela – ukazuje naša sagovornica.

Bivši predsednik DS Bojan Pajtić kaže za Danas da naprednjaci, očito, misle da Srbija pati od amnezije.

– Većina članova Zemunskog klana bili su partijski drugovi Aleksandra Vučića i Tome Nikolića. Vučić se, po sopstvenom priznanju, napio od sreće kada je ubijen Zoran Đinđić. Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj Zvezdan Jovanović dobija NIN-ovu nagradu od Ćulibrka, ali mi je veoma lako da zamislim kako dobija pomilovanje od Vučića – navodi Pajtić.

Možda vam se svidi

Leave A Reply