“Venecija je uništena” / Gradonačelnik: “Šteta je ogromna, najgore tek dolazi”

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro još je u petak naredio zatvaranje Trga svetog Marka za javnost, nakon što se crkva našla u opasnosti od poplavljivanja, uprkos postavljenim zaštitama.

Uništili smo Veneciju, ovde je šteta oko milijardu eura i to samo od prošlog dana, ne od danas – rekao je Brunjaro u petak.

Ministar kulture Dario Frančeskini takođe je posjetio Veneciju u petak i složio se da će zadatak obnove grada biti ogroman.

Vidjeti ova mjesta uživo ostavlja utisak znatno veće katastrofe nego što se čini kada se gleda na televiziji – rekao je Frančeskini i dodao da je oštećeno više od 50 sakralnih objekata, prenosi “Jutarnji“.

Italijanska vlada za sada je odvojila 20 miliona eura za sanaciju šteta, a Brunjaro je najavio kako će se otvoriti fond za obnovu koji će primati donacije od svih dobrotvora iz Italije i ostatka svijeta koji žele pomoći oporavku istorijskog grada.

Inače, Venecija je posljednjih dana postala glavno okupljalište političara, između ostalih, ulicama grada su ‘plivali’ Mateo Salvini i Silvio Berluskoni.

Možda vam se svidi

Leave A Reply