Veliki pomak: Uskoro vakcina protiv dejstva heroina

Vakcina koja blokira efekat euforije koji izaziva heroin na dobrom je putu da se pokaže uspješnom na testiranju na rezus makakijima.

Istraživači se potom nadaju testiranju potencijalno revolucionarne vakcine na ljudima, a najzaslužniji za njen razvoj su stručnjaci sa istraživačkog Instituta „Skrips“ u Kaliforniji.

Ova vakcina je ujedno i jedina vakcina protiv opijata koja je prošla fazu predkliničkog testiranja.

Funkcioniše tako što imuni sistem izlaže elementu iz herojinske molekularne strukture, koji zatim pokreće tjelesni odbrambeni mehanizam, koji počinje sa proizvodnjom antitela protiv opijata i, što je najvažnije, njegovih psihoaktivnih efekata.

Ta antitijela neutralizuju molekule heroina, sprečavajući ih da dođu do moždanih centara i izazovu efekat opijenosti.

Blokirajući efekat euforije, uživaoci više neće imati motivaciju da koriste drogu, što će, kako objašnjava stručnjaci, spriječiti liječene narkomane da se vrate korišćenju droge.

Tokom testova, četiri rezus makaki majmuna koja su primila tri doze vakcine uspješno su neutralizovala efekte različitih doza heroina. Vakcina se pokazala djelotvornom i do osam mjeseci nakon primanja, ali je najefikasnija prvog mjeseca.

„Činjenica da vakcina ima tako dugotrajan efekat kod primata veoma je ohrabrujuće“, ističe autor studije Pol Bremer.

Vođa istraživanja Kim Janda rekao je da su svi veoma optimistični da će se vakcina pokazati bezbjednom za korišćenje kod ljudi.

Istraživanje je objavljeno u Journal of the American Chemical Society.

Možda vam se svidi

Leave A Reply