Veliki jubilej: Pedeset godina od prve svemirske šetnje Alekseja Leonova (VIDEO)

Prošlo je 50 godina od kada je čovjek izveo prvu “šetnju” svemirom – izlazak astronauta iz svemirske letjelice koja se nalazi u orbiti oko Zemlje, prenosi Klix.

Astronauti se u kapsulama nalaze u relativno sigurnom okruženju, a kada izađu oni su prepušteni hladnom, praznom vakuumu i za letjelicu ih veže samo vrsta sigurnosnog užeta.

Osamnaestog marta 1965. godine 30-godišnji ruski astronaut Aleksej Leonov obavio 12-minutnu šetnju izvan svog Voskhoda 2. Njegov poduhvat bio je treći najveći obavljeni zadatak svemirskog programa bivšeg SSSR-a, a nakon Sputnika i prvog čovjeka u svemiru, Jurija Gagarina.

Svemirske šetnje su danas rijetke jer je tehnologija uznapredovala dovoljno da najveći broj popravki na letjelicama, teleksopima i svemirskim stanicama obavljaju sofisticirane robotske mašine. Prije toga, astronauti su često izlazili “napolje” i uz pomoć alata popravljali eventualne kvarove.

Ipak, prve svemirske šetnje osigurale su ideju da astronautska odijela mogu izdržati teške uslove koji postoje na tada nedostižnom Mjesecu.

 

 

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.