Većina članica podržava pregovore sa zemljama zapadnog Balkana

Većina članica EU podržava započinjanje pregovora o pristupanju sa državama zapadnog Balkana i shvata njihovu stratešku važnost, izjavio je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Mas je, međutim, naglasio da je za odobravanje pregovora potrebna većina u EU i da članice Unije trenutno pokušavaju da usaglase zajednički stav.

“Deutsche Welle” podsjeća da je jedna od prepreka stav predsjednika Francuske Emanuela Makrona, koji se protivi daljem proširenju EU dok se ne reformišu procedure pristupanja novih članica.

Ubijeđen sam da ćemo i ovdje uspjeti. Makron je jasno stavio do znanja da želi poboljšan proces pristupanja EU i pozvao Sjevernu Makedoniju i Albaniju da ubrzaju reforme – napomenuo je Mas.

EU je pozitivno ocijenila napredak Sjeverne Makedonije, što se ne može reći za Albaniju, u kojoj već duže od godinu dana vlada politička kriza.

Postavlja se pitanje da li bi EU trebalo odvojeno da se pozabavi pitanjima Sjeverne Makedonije i Albanije. Evropska komisija je 2018. godine došla do zaključka da su obje zemlje ispunile određene kriterijume kada je riječ o reformama potrebnim za nastavak pregovora.

Kritičari su nakon samita EU prošlog mjeseca kritikovali Uniju zbog neispunjenog obećanja.

Umjesto ispunjavanja obećanja, pojavile su se razna alternativna rješenja kao što je takozvani mini Šengen.

Međutim, Mas smatra da ne postoji održivo alternativno rješenje umjesto pristupanja EU, posebno ukoliko Brisel želi da ponudi podsticaj državama koje bi trebalo da trajno posvete pažnju reformama.

Možda vam se svidi

Leave A Reply