Večeras se otvara Sarajevo Film Festival

Projekcijom filma finskog reditelja Akija Kaurismakija „Druga strana nade“ večeras se otvara 23. izdanje Sarajevo Film festivala. Biće prikazano 235 ostvarenja, a za nagrade se takmiče filmovi iz četiri selekcije – igrani, dokumentarni, kratki i studentski film. Počasna Srca Sarajeva dobiće američki reditelj Oliver Stoun i glumac Džon Kliz.

U Sarajevu počinje 23. Sarajevo Film Festival (SFF) gdje će za osam dana koliko festival traje, biti prikazano 235 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova u 18 programa. Očekuje se da će hiljade ljudi iz različitih dijelova svijeta od 11. do 18. avgusta odabrati bh. prijestolnicu za mjesto odmora i uživanja u atmosferi koja iz godine u godinu šalje drugačiju sliku iz ovog grada.

Svečanost otvaranja ove godine vodiće mlada bh. glumica Amila Terzimehić.

Ovogodišnji SFF donosi 43 svjetske i 23 međunarodne premijere. Biće prikazano 111 dugometražnih, 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova.

Festival će otvoriti film “Druga strana nade”. Na Festivalu će biti promovisana i nova serija Dragana Bjelogrlića “Senke nad Balkanom”.

Nagarada “Počasno srce Sarajeva” biće uručeno reditelja Oliveru Stounu, kao i glumcu Džonu Klizu, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Potprogram Sarajevskog filmskog festivala – CineLink Drama, predstaviće šest serija u fazi razvoja koji će biti predstavljeni evropskim i regionalnim emiterima, operaterima i distrubuterima. Pokrovitelj novouspostavljene nagrade za razvoj ove godine je Filmski centar Srbije.

Cilj nagrade je podsticaj procesu razvoja za dramske serije koje nastaju u regionu, a o najboljem projektu, odnosno, projektu koji najviše obećava odlučivaće medjunarodni žiri koji čine Majnholf Kurholst, Tatjana Anderson i Djakomo Durči.

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) biće pokrovitelj prve nagrade za najbolji studentski film na Sarajevo Film Festivalu.

Nagrada “Srce Sarajeva” za najbolji studentski film je prvi put uvrštena u takmičarski program s namjerom da se podstakne regionalna saradnja na polju kreativnosti i umjetnosti.

Možda vam se svidi

avatar