Večeras počinje primirje u Siriji

Američki predsjednik Barack Obama naglasio je da su dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji,  upozorivši režim Bašara al Asada i njegovog ruskog saveznika da će svijet pozorno pratiti njihovo provođenje primirja. 

“Dani koji dolaze bit će ključni, svijet će gledati”, rekao je Obama nakon sastanka svog Vijeća za nacionalnu sigurnost u Washingtonu, inzistirajući na odgovornosti Damaska i  Moskve u prvoj etapi primirja kojim se želi okončati haos u Siriji.

“Zaustavljanje neprijateljstava koje treba stupiti na snagu (u petak u ponoć) je moguća etapa u zaustavljanju kaosa”, rekao je Obama. “Svi znaju šta se treba dogoditi: sve strane moraju zaustaviti napade, uključivo i zračne napade, i humanitarna pomoć mora biti upućena u zone u okruženju”.

“Sve to ovisiti će uvelike o poštivanju angažmana sirijskog režima, Rusije i njenih saveznika”.

Obama je izrazio uvjerenost da će Sjedinjene Države odnijeti pobjedu protiv Islamske države. “Neće biti primirja kada se radi o IS-u, nastavit ćemo ih neumorno goniti”, rekao je.

Režim Bašara al Asada i opozicija kao i kurdske snage najavili su da će poštivati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD-a koji bi trebao stupiti na snagu u petak u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu. Obama je rekao da će SAD učiniti sve kako bi primirje uspjelo. “Niko od nas nema iluzija. Svi smo svjesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za skepsu, ali historija će nam strogo suditi  ako ne učinimo ono što možemo barem pokušavajući okončati ovaj užasni sukob diplomatskim putevima”

Možda vam se svidi

avatar