Veća vjerovatnost da će obrijani muškarci na licu nositi bakterije

Nova studija je pokazala kako je veća vjerojatnost da će glatko obrijani muškarci na licu nositi bakterije otporne na antibiotike nego oni bradati, pišu mediji.

Znanstvenici su testirali uzorke s lica 408 bradatih ili obrijanih liječnika i bolničara i rezultate objavili u časopisu Journal of Hospital Infection.

Prema tim rezultatima, triput je vjerojatnije da će obrijani muškarci na svojim obrazima nositi meticilin rezistentnu bakteriju (MRSA) nego njihove bradate kolege.

Također, izglednije je da će obrijani na svojim obrazima imati kolonije zlatnog stafilokoka, bakterije koja uzrokuje infekcije kože i dišnih puteva.

Znanstvenici sugeriraju da bi razlog tome mogle biti “mikro ogrebotine” koje na koži nastaju brijanjem, a mogu biti pogodne za naseljavanje i razvoj bakterija.

Mikrobiolog s londonskog sveučilišta Adam Roberts u odvojenoj je analizi iz uzoraka brade uspio uzgojiti 100 različitih vrsta bakterija.

U petrijevim posudama pronašao je i mikrobe koji su, izgledalo je, ubijali druge bakterije.

Tijekom dokazivanja, izolirao je mikrob i testirao ga protiv bakterije E.coli koja uzrokuje infekcije mokraćnog trakta. Mikrobi su efikasno uništili bakteriju.

Roberts je rekao kako njegova analiza daje potencijala za buduća istraživanja i podsjetio na to kako je i Alexander Fleming slučajno otkrio penicilin.

Postojeći antibiotici sve su manje učinkoviti, a bakterije otporne na antibiotike godišnje u svijetu ubiju 700 000 ljudi. (Vijesti.ba / FENA)

Možda vam se svidi

Leave A Reply