VAŽNO ZA GRAĐANE KAKNJA: Trenutno stanje s virusom korona, upute, izvori informacija, lijepa priča…

0

Oko 13 sati danas je završena vanredna  sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je proglašeno stanje prirodne nesreće u državi.

Prema trenutno stanju u našoj državi zvanično je 26 dok je osoba koje su u izolaciji preko 2.000, saopćeno je na sjednici Vlade FBiH.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kada govorimo o Zeničko-dobojskom kantonu trenutno je u samoizolaciji 700 osoba. U Kaknju nema zaraženih korona virusom ali je u samoizolaciji 214 osoba, što su zadnji zvanični podaci JU Dom zdravlja Kakanj. Iako su građani u panici, što se vidi iz masovne kupovine hrane, iz Doma zdravlja Kakanj naglašavaju da mjesta za paniku i strah nema.

Šta konkretno znači proglašavanje stanja nesreće u FBiH

Upozorenje za stanovništvo

Trenutno mjesta za paniku i strah nema, ali do kada će tako ostati ovisi o Vama koji čitate. Kako?

Prema određenim saznanjima u gradu postoje osobe, kojim ne znamo identitet, koje su netom prije zatvaranja granica pristigle iz drugih zemalja(kasnije su uredno prijavljeni). Da stvar bude gora, takve osobe svojom nesavjesnošću, ili neinformiranjem envetualno ne shvatajući ovu situaciju ozbiljnom nisu prijavile svoj boravak Higijenskoj epidemiološkoj službi JU Dom zdravlja Kakanj.

Poštovani građani, krajnje je vrijeme da shvatite ozbiljnost situacije te ukoliko imate saznanja o osobama koje su pristigle iz drugih zemalja  u naš grad a nisu prijavili se nadležnoj službi iste prijavite. Ne radi se samo o zdravstvenom stanju te osobe, već i vašem i vašeg muža, supruge, djeteta, brata, sestre…  Ukoliko dopustimo takvo ponašanje nesavjesnih pojedinaca možemo doći u mnogo goru situaciju.

Svi naši sugrađani koji su došli iz zemalja ili regija gdje je registrovan novi Korona virus/COVID-19 treba da se prijave i da izvrše registraciju i prijavu svog boravka na brojeve telefona 032/460-964, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne instukcije o daljnjem postupanju.

Ukoliko postoje osobe koje su se vratile sa nekog putovanja ili su boravile u zemljama ili regijama koje su zaražene novim Koron virusom/COVID-19, a nisu se prijavile u Higijensko epidemiološku službu JU „Dom zdravlja“ Kakanj (032/460-964) i nepoštuju navedene preventivne mjere biće predmet za sankcionisanje od strane sanitarne inspekcije i policije za koju smo, već ranije naveli, da obilazi sve građane koji primjenjuju preventivne mjere samoizolacije.

Informacije i mediji

Molimo građane da se i dalje ponašaju savjesno i odgovorno kao što to i dosada čine, jer neodgovornost, nesavjesnost i širenje dezinformacija predstavljaju kontramjere u nastojanju svih nas da se spriječi pojava oboljenja uzrokovanih novim Korona virusom/COVID-19. Međutim, vrlo često smo svjedoci medija i osoba koje plasiraju lažne informacije u ovoj jako teškoj situaciji a sve zbog klika, lajka i eventualne zarade.

Naglašavamo da je potrebno da slijedite samo i isključivo informacije i upustva profesionalaca iz JU Dom zdravlja Kakanj, koji svakodnevno šalju svoja saopćenja  sa novim podacima o zaraženim, broju osoba pod nadzorom ali i uputama koje trebaju slijediti građani kako ne bi došlo do širenja virusa.

Također,  istinite informacije su one koje objavi Krizni štab.

Kakanj-X.com uredno objavljuje saopćenja Doma zdravlja Kakanj sa jedinstvenom fotografijom na kojoj se nalazi logotip ove ustanove, te kao takav je jedina prava i istinita informacija o virusu korona na području naše općine.

Građani u samoizolaciji

Kako smo ranije naveli, trenutno je 214 osoba koje su u samoizolaciji, te se kao takvim život promjenio u smislu da borave u određenom prostoru bez kontakta sa drugima. Takve osobe vode normalan život u vlastitim domovima ali uz određena ograničenja.

  • Od momenta javljanja nadležnim institucijama (Dom zdravlja, Policija), u karantenu nemamo fizičkog kontakta sa drugim ljudima. Nabavka namirnica ide po proceduri viber narudžbe i dostave do vrata od strane naših roditelja. U karantenu imamo obavezu da pratimo uputstva Doma zdravlja, mjerimo temperaturu svaki dan i saopštavamo to telefonski Domu zdravlja. Svaki dan također, imamo kontrolu policijske patrole koja provjerava da li smo u kući i da li nam nešto treba – kazala je za Kakanj-X jedna od osoba koja boravi u samoizolaciji na području Kaknja.

Osobe koje su u samoizolaciji formirale su Facebook grupu međusobne podrške građana Kaknja koji su u samoizolaciji. U njoj će imati sve informacije, iskustva, ali i pomoć građanima u samoizolaciji.

Naziv grupe je Samoizolacija – Kakanj (grupa međusobne podrške), klikom na naziv možete zatražiti pristup.

Evo kako izgleda kontrola MUP-a ZDK: Koliko građani poštivaju mjere kućne izolacije

 

Nastava u samoizolaciji

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona 11. marta donio je odluku o obustavljanju do daljnjeg nastave u osnovnim i srednjim školama te na Univerzitetu u Zenici.

Nakon odluke o obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama i fakultetima u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i obustave programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, radi preventivnog djelovanja, suzbijanja i širenja corona virusa (COVID-19) doneseno je Uputstvo o organizaciji konsultativne nastave uz primjenu informaciono-komunikacijskih tehnologija u osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona u školskoj 2019/2020. godini.

Tekst Uputstva je usaglašen na današnjem sastanku ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, predsjednicima Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK te Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK.

Navedeno uputstvo je dostavljeno svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona. Uputstvo se odnosi na sljedeće segmente odgojno-obrazovnog rada: organizaciju konsultativne nastave uz primjenu informaciono-komunikacijskih tehnologija, način organizacije i provođenja ostalih aktivnosti u školama, samostalno učenje učenika, način dokumentovanja realiziranih aktivnosti, kao i dosljednu primjenu Odluke Kriznog štaba za sprečavanje širenja bolesti izazvane novim corona virusom (COVID-19) na području Zeničko-dobojskog kantona.

Upustvo možete pročitati OVDJE

 

NE MOŽE NAM NI VIRUS NIŠTA

U ovom dijelu sa vama ćemo podijeliti jednu uspješnu priču koja se izrodila online nastavom.

Kakanjska učiteljica Azra Piljug kreirala je online platformu za rad sa učenicima .

U vrijeme pandemije virusa korona, kakanjska učiteljica Azra Piljug je uložila sve napore da svojim učenicima III-a razreda obezbijedi nesmetan rad putem online platformi Google Drive, na kojem se dijele materijali, kreirala Youtube kanal na kojem djeca prate video prezentacije nastave, te viber grupu za roditelje putem kojeg su u kordinaciji svi roditelji.

Ovo je svijetli primjer kako volja i jedinstvo razreda sa svojom učiteljicom pobjeđuju trentuno stanje u kojem se nalazi cijeli svijet.

Njihova motivacija je sadržana i u nazivu njihovog emaila: NEMOZENAMVIRUSNISTA@gmail.com

Ograničen rad objekata

Općinski štab civilne zaštite pozvao je sve subjekte na punu primjenu naredbe Kriznog štaba ZDK kojom se skraćuje radno vrijeme ugostiteljskih objekata i sličnih objekata (disko klubovi, noćni klubovi, kafići, restorani, kladionice i slično) i prema kojoj isti mogu raditi najkasnije do 18.00 sati, odnosno uvodi se zabrana rada za ove objekte u periodu od 18.00 sati do 9.00 sati.

U zatvorenim prostorima kao javnim mjestima okupljanja većeg broja ljudi potrebno je održavati obaveznu razdaljinu između pojedinaca najmanje jedan metar, te provoditi pojačane higijenske mjere.

U slučaju da dođe do ugrožavanja uspostavljene razdaljine između pojedinaca od najmanje jednog metra ne smije se dozvoliti ulazak u prostorije novi osobama sve do momenta kada dođe od izlaska određenog broja osoba iz prostorije.

 

MJESTA ZA PANIKU I STRAH NEMA UKOLIKO SLIJEDITE UPUTE NADLEŽNIH SLUŽBI !