VAPAJ RADNIKA IZ ORAŠJA 'Ako propadne dijalog, ujutro krećemo za Hrvatsku. Neka nas hapse!'

Nešto više od stotinu radnika iz četiri propale tvornice s područja Tuzle koji su u srijedu u znak prosvjeda zbog teškog socijalnog stanja u kojemu se nalaze krenuli pješice ka granici s Hrvatskom u subotu su zatražili da se u Orašju sastanku s dužnosnicima nedavno konstituirane skupštine Tuzlanske županije.

Nakon što su proveli noć u Orašju privremeno su odustali od daljnjeg pješačenja ka hrvatskoj granici uz zahtjev da s predstavnicima novih županijskih vlasti pregovaraju o načinu rješavanja postojećih problema.

Traže rješavanje radno-pravnog statusa te isplatu plaća i doprinosa.

Zbog umora i iscrpljenosti oko 120 radnika Aide, Konjuha i Livnice čelika ostat će do nedjelju ujutro u prostorijama OŠ Orašje, piše Klix.ba.

Najavili su kako će, ne dođe li do traženog sastanka, nastaviti pješačiti i pokušati doći u Županju.

– Do ponoći ćemo čekati sastanak s delegacijom Vlade TK, a ako i novi pokušaj dijaloga s vlašću propadne mi ćemo u nedjelju u 9 sati krenuti ka graničnom prijelazu u Orašju – kazao je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite.

Iako navodno samo 14 radnika ima važeće putne isprave to ih neće spriječiti u namjeri da sutra konačno stignu do granice sa Hrvatskom.

– Neka nas odmah hapse ako žele. Mi se nećemo razdvajati – kaže Dževad Mehmedović.

Pošto većina sudionika prosvjednog pohoda nema putovnice koje su im potrebne za prelazak granice iz Granične policije BiH poručili su kako im neće biti dopušten izlazak iz zemlje, a uz to riskiraju i podnošenje kaznenih prijava.

– Kod graničnog prijelaza mogu izraziti svoje nezadovoljstvo prosvjedujući, ali ne mogu prijeći granicu ako nemaju potrebne dokumente”, prenio je radnicima dužnosnik granične policije BiH Mirel Imamović.

Vlada TK je danas donijela odluku o isplati 220 KM za radnike spomenutih firmi, a novac će biti uplaćen na račun Centra za socijalni rad u Tuzli i Živinicama, piše Klix.ba.

Izvor:Klix.ba

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.