UŽOK: Kulturno naslijeđe je bogatstvo koje se mora čuvati

0
Foto: Kakanj-X.com

Tradicija koja je nastajala stoljećima prenoseći se sa generacije na generaciju pruža osjećaj identiteta odnosno osjećaj pripadnosti čije nestajanje bi bilo pogubno, a ono je vezano za postojanje jednog naroda.

Važnost očuvanja tradicije i kulturnog naslijeđa je bogatstvo koje se mora čuvati.
O važnosti očuvanja tradicije i kulturnog naslijeđa smo danas pričali sa nekim od članica ovog udruženja. Udruženje žena općine Kakanj “UŽOK” je multinacionalno udruženje koje okuplja žene sa cijelog područja kakanjske Općine, osnovano 1992 godine.

Foto: Kakanj-X.com
- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Udruženje je jedinstveno i predstavlja kombinaciju svih generacija i nacionalnosti na jednom mjestu. Ovo je najstarije udruženje u Kaknju. Udruženje je počelo sa radom 1992 godine, međutim s dolaskom rata njihova uloga se promijenila.

Članice udruženja su se ujedinile u jedinstvenoj misiji da pomažu izbjeglicama, napuštenoj djeci i ranjenicima. U tom periodu udruženje je brojalo 400 aktivnih članova u svim mjesnim zajednicama na području općine Kakanj. Krajem rata 1995 godine, članice su se više bazirale na stanovništvo putem raznih edukacija te pružanja razne vrste pomoći.  Članice su se u tom periodu najviše bavile tkanjem tepiha te su edukovale žene o istom zanatu uz pomoć UNHCR-a i tako je počelo tkanje u cilju očuvanja kulturne baštine na ovom području.

Foto: Kakanj-X.com

Pomoć su im pružile razne organizacije kao što su Ministarstvo za kulturu kantona Zenica te italijanska organizacija iz Bergama. Iz Bergama su dobile mašine za šivanje te su tada pored tkanja uvele krojenje i šivenje.

U tom periodu otvaraju svoju radionicu koja i dan danas postoji i radi. Imali su preko 50 projekata i zahvaljujući njihovom volonterskom radu i entuzijazmu su uspjele očuvati UŽOK.
Međutim danas postoji jedan problem tačnije kriza koja se odnosi na podmlađivanje udruženja.

Foto: Kakanj-X.com

Članice kažu da danas omladina slabo želi da radi volonterski ali njima to nije dalo razloga da odustanu od očuvanja tradicije. Poseban događaj za ovo udruženje se desio ove godine kada su organizovale edukaciju u Tršću.

To je bio prvi put u poslijeratnom periodu da se zainteresovao veliki broj žena za ovaj vid rada. Na edukaciju su se prijavile 64 žene a kapacitet je bio do 30 žena. Obećale su im da će oko 20 njihovih žena putem radionica koje budu organizovale edukovati.

Foto: Kakanj-X.com

Pored tkanja one također prozvode i garderobu, šalove, stolnjake, bošće te razne vrste dekora. Prilikom izrade ovih prizvoda poseban znača daju ručnoj izradi bošći koje se sastoje iz više dijelova upotrebljavajući tehnike koje su se koristile prije 500 godina.

U budućnosti imaju plan da se bave zidnim tkanjem. Planiraju da se udružile sa jednom ženom koja radi s kožom te će na taj način praviti kombinaciju kože i tkanja.
Uključene su u Udruženje poslovnih žena BiH koje je oformila Evropska Unija koje će pratiti njihov rad.

Foto: Kakanj-X.com

Također imaju šansu da se pojavi na vanjskom tržištu u Italiji i drugim državama. Uvezale su se sa tvornicom Alma-Ras te su na taj način uspjele zaposliti 20 kakanjskih žena koje su zaposlene na zahtjev te tvornice koja je isključivo tražila žene iz UŽOK-a.

Za dizajn i edukaciju tih žena im pomaže instruktorica Jašarspahić Aida koja nakon svake obuke pregleda njihove radove te ih koriguje ukoliko je to potrebno. Na obuci su naučile šiti jakne, hlače, kostime te mnoge druge odjevne predmete.

Foto: Kakanj-X.com

Na manifestaciji ”Kaknjski dani” su od prve godine. Ovaj put smo pričali sa počasnom članicom udruženja Zečević Muneverom koja kaže da planova za budućnost ima samo je problem nedostatak volontera i žena. Predsjednica ovog udruženja je Tepić Dinka dok je potpredsjednica je Demir Naila.

 

(Kakanj-X / Nejra Fejzović)