Uznemirujući sadržaj: Zastrašujuće mučenje malog Smaje jer očuha nije htio zvati 'babo'…

Ena je navela da njeni roditelji nisu voljeli Smaju te da su ga ćuškali pod sto i govorili mu: ‘J… te otac, isti si otac’

U nastavku suđenja Eni Lipi (25) i njenom nevjenčanom suprugu Salihu Arnautoviću, zvanom Sale (28), optuženim da su na podmukao ili okrutan način 25. februara u Garovcima kod Hadžića ubili Eninog četverogodišnjeg sina Smaju Ćesira, jučer su pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu čitani iskazi koje su njih dvoje, te Enini roditelji Emir (57) i Munira (62) Lipa, koji se terete za nasilje u porodici i nanošenje lakih povreda dječaku, dali u policiji.

Prijetnje

U tim iskazima oni su uglavnom pazili da umanje odgovornost za smrt djeteta, te okrivljivali druge optužene. Tako je Smajina majka Ena ispričala da je imala vanbračnu zajednicu sa Suadom Ćesirom, kome je rodila kćerku (2009) i Smaju (2010), te da je poslije razlaza sa Suadom, u novembru 2013. počela je živjeti sa Arnautovićem u Hadžićima.

Ena je navela da njeni roditelji nisu voljeli Smaju te da su ga ćuškali pod sto i govorili mu: “J… te otac, isti si otac”. Ispričala je i to da su odnosi između nje, Smaje i Saliha prve dvije sedmice bili dobri, međutim, problemi su počeli u decembru 2013. kada je Salih počeo insistirati da ga Smajo zove babo i da ga ljubi. Pošto je dijete to odbijalo, Salih ga je šamarao i tukao šakama.

 Prvi put Salih je istukao malog Smaju u januaru 2014. nakon što se “napušen” (drogiran, op.aut.) vratio s posla. Ena je u više navrata rekla da je navodno pokušavala da spriječi Saliha da joj maltretira sina, ali to nikada nije uspjela. Dodala je da su za ta maltretiranja znali i njeni roditelji, “ali da im je Sale svima prijetio da će ih ubiti ukoliko prijave policiji”.

Kada je Smajo dobio visoku temperaturu, Ena ga je 20. januara povela u Hitnu pomoć. Navodno je sa djetetom u naručju pala na poledici i tom prilikom Smajo je povrijedio ruku. Iako je dijete plakalo, a ona vidjela da se Smaji “ruka na jednom mjestu klima”, vratila ga je kući i tek navečer odvela u Hitnu pomoć, a odatle u KUM bolnice Koševo. Tamo je slagala da je dijete palo s kreveta. Nakon što su djetetu stavili gips, na kontrolu ga nije vodila da doktori ne vide da je Smajo modar po tijelu. Nakon mjesec, Salih je makazama za lim skinuo Smaji gips.

Ispričala je i da je Salih tukao Smaju uglavnom što ga nije zvao babo, ali i onda kada bi mu nestalo droge.

“Ukoliko bi mama čula da Smajo plače, ja bih govorila da neće da spava pa ga moramo, malo tući”. Kada joj je majka saznala za maltretiranje djeteta, navodno je govorila da je to njihov problem.

Nakon čestih maltretiranja, Smajo nije mogao na nogama stajati, te su ga Ena i Salih odveli kod hodže u Kiseljak, misleći da je ograjisao. Međutim, hodža im je rekao da su ga maltretirali zbog čega su djetetu povrijeđeni kukovi i noge.

Maltretiranje kliještima

“Sjećam se jednu noć probudila sam se i vidjela Smaju kako gol leži na podu sa krpom u ustima i prigušeno jeca, dok Sale stoji iznad njega, te upaljenom svijećom kapa vosak po njegovom tijelu. Razmaknuo mu je noge i kapao vosak po genitalijama i čmaru. Htjela sam da ga spriječim, ali on mi nije dao, jer mi je prijetio. Zatim je Salih kliještima čupao Smajin polni organ. S obzirom da ga nisam mogla spriječiti, ja sam ponovo zaspala”, ispričala je Ena, dodajući da je 25. februara Salih pod uticajem droge istukao Smaju, koji se od batina uneredio. Nakon toga i ona ga je istukla, nakon čega je djetetu pozlilo te ga je njen otac Emir u čaršafu odnio u Dom zdravlja, gdje je Smajo preminuo.

S druge strane, Arnautović je policiji je rekao da je u više navrata vidio da Ena oklagijom i kaišem tuče Smaju, te da su dječaka tukli i Enini roditelji te nagovarali njegovu sestru da ga ujeda. Ispričao je da je 25. februara 2014. vidio Enu da tokom od kaiša tuče dječaka. Kad je Smajo odnesen u Dom zdravlja, on je izjavio da se prepao, pa je pobjegao kod sestre, a odatle u Binježevo, te u Kakanj, gdje ga je policija uhapsila.

 (Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Možda vam se svidi

Comments are closed.