UŽIVO: Stotine hiljada ljudi na ulicama Bukurešta protestuju protiv korupcije, vlada ne popušta

U Bukureštu su upravo u toku masovni protesti protiv korupcije.

Stotine hiljada građana drugi dan zaredom izašle su na ulice kako bi protestovali protiv donošenja uredbe vlade kojom se dekriminaliziraju neka korupcijska kaznena djela, radi čega je na ulice izašlo više od 250 hiljada Rumuna.

Podsjetimo, jutros je rumunjski ministar gospodarstva i trgovine Florian Jianu podnio ostavku zbog sporne uredbe, pri čemu je na svom Facebook profilu napisao: “Kako ću pogledati svoje dijete u oči i što ću mu govoriti tokom godina?” Spornu uredbu vlada je prihvatila u utorak navečer, a ona će, ako bude provedena u planiranom roku od 10 dana, omogućiti dekriminalizaciju zloporabe vlasti u kojoj iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).

Spornu uredbu vlada je prihvatila u utorak navečer, a ona će, ako bude provedena u planiranom roku od 10 dana, omogućiti dekriminalizaciju zloporabe vlasti u kojoj iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).

Nakon što su iz rumunske vlade danas poručili kako nemaju namjeru odustati od sporne uredbe, Rumuni su opet izašli na ulice u ogromnom broju.

Uredba je kritizirana kao najveći korak nazad u borbi protiv korupcije otkad se Rumunska 2007. pridružila Europskoj uniji. Šest zapadnih zemalja, među kojima i Njemačka i Sjedinjene Države, u priopćenju su upozorile da će vladina uredba potkopati međunarodni ugled Rumunjske i njezin položaj u EU-u i NATO-u.

Usprkos tome što se Rumunska pridružila Europskoj uniji još 2007., njezin pravosudni sistem i dalje je pod monitoringom Europske komisije.

Možda vam se svidi

Leave A Reply