UŽIVO Katastrofa u Gračanici, 25.000 volti prijeti stanovništvu uz prugu Maglaj – Zenica

Tri mjeseca poslije katastrofalnih majskih poplava, obilne padavine izazvale su nove probleme u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine.

U mnogim gradovima ulicama teku potoci, dok je vodena bujica potopila na stotine kuća i privrednih objekata, te odnijela više mostova i uništila mnoge puteve. Ponovo su proradila i klizišta.

 

Čelićki potok podivljao

Na području općine Čelić oko 200 kuća poplavile su rijeke Šibošnica i Gnjica, ali je veliko iznenađenje bila Čelićka rijeka, tačnije potok, koja je u juče u poslijepodnevnim satima podivljala i dodatno poplavila oko 50 kuća.

Riječica inače prolazi kroz najuži dio, odnosno najnaseljeniji dio Čelića, pa je osim plavljenja privatnih i poslovnih objekata dodatno ušla i u ulice naselja.

– Situacija se jutros smirila. Oko 40 porodica je iseljeno i njima smo našli privremeni smještaj kod rodbine i prijatelja. Snabdijevanje vodom je u potpunosti prekinuto, potopljeni su bunari, vodomjeri, tako da je jedno kompletno naselje u Čeliću i dijelom u Vražićima bez vode. Snabdijevanje električnom energijom je bilo neravnomjerno i tek je u jutarnjim satima došlo do puštanja električne energije. Izuzetak je naselje Brnjik koje još uvijek nema električnu energiju – rekao je pomoćnik načelnika Službe civilne zaštite Čelić Nermin Okanović.

On je također kazao da je sedam mostova oštećeno, te da su lokalni putevi, kako asfaltni, a posebno makadamski, totalno uništeni, jer je vodena bujica napravila haos na tim putevima. U dijelu naselja Mahale koje se nalazi na blagom brdu a koje u blizini nema potoka, pojavila se voda. Ekipe Službe civilne zaštite se nalaze na terenu gdje snimaju situaciju, a prema riječima pomoćnika načelnika Službe, situacija je gora nego u maju jer se ova vremenska nepogoda desila iznenada, možda u roku od sat vremena.

Upozorenje Željeznica FBiH

Željeznice FBiH u današnjem saopćenju upozoravaju stanovništvo koje živi uz prugu Zenica – Maglaj da je kontaktna mreža uz lijevi i desni kolosijek pod naponom od 25.000 volti, zbog čega trebaju biti vrlo oprezni prilikom saniranja svoje imovine kako ne bi došlo do ugrožavanja života.

“Ukoliko je potrebno izvršiti radove u blizini kontaktne mreže, molimo stanovništvo i izvođače radova da se obrate predstavnicima Željeznica FBiH ili na kontakt telefon 033/654 – 460 i uz njihov nadzor to urade”, kaže se u saopćenju.

Ekipe željezničara su na terenu i uz svu raspoloživu mehanizaciju rade na otklanjanju posljedica elementarne nepogode.

 

Izvještaj Civilne zaštite FBiH

Vodostaj rijeke Save duž cijelog toka kroz Posavski kanton u Federaciji BiH u porastu je, saopšteno je danas iz Federalne uprave Civilne zaštite.

U odnosu na jučerašnji dan u porastu je i vodostaj na brani akumulacije Modrac  kod Tuzle, čiji je nivo porastao za 114 centimetara. Na području opštine Tuzla u protekla 24 sata prijavljeno je pokretanje 37 klizišta i plavljenje 93 objekta. Izvršena je evakuacija dvije porodice sa ukupno 11 članova.

Iz centra Lukavca voda se povukla, ali su ostali talozi blata i mulja.

Na području opštine Srebrenik svi vodotoci su u fazi opadanja, ali je i dalje oko 300 domaćinstava u naselju Seona odsječeno zbog prekida lokalne komunikacije.

U centru Čelića noćas se izlila Čelićka rijeka i poplavila oko 30 objekata, ali se voda povukla. Na području opština Kladanj, Kalesija i Sapna stanje se normalizuje, dok su u Teočaku prijavljena dva nova klizišta.

Na području Zeničko-dobojskog kantona zbog intenzivnih padavina i aktiviranja klizišta saobraćaj se odvija otežano, a na području opštine Žepče u prekidu su svi putni pravci prema selima oko Željeznog polja.

U opštini Tešanj preduzete su dodatne mjere odbrane od poplava, a u opštini Usora donijeta je odluka o stanju preventivne odbrane od poplave i nastanka klizišta. Vodostaji rijeka na području Srednjobosanskog kantona su povišeni, sa tendencijom opadanja.

 

Visok vodostaj Ukrine

U Derventi je jutros proglašena vanredna odbrana od poplava zbog veoma visokog vodostaja rijeke Ukrine.

Šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Derventa Dragoljub Kukić  rekao je da je izmjereni vodostaj rijeke u 8 sati iznosio 4,55 i da postoji mogućnost da dostigne vodostaj od 4,80 koliko je izmjereno tokom majskih poplava.

“Stanje je loše. Najkritičnije je u naselju Jasenci gdje smo tokom noći evakuisali 10 ljudi, dok je jedan dio njih odbio za sada napustiti svoje kuće. Očekujemo i informacije iz Turskih Lužana i ostalih dijelova naselja uz rijeku Ukrinu. Ono što nam predstavlja problem je prelijevanje Agićkog kanala, koji prijeti da ugrozi naselja s lijeva obale rijeke Ukrine, ali i dio industrijske zone. Na terenu su ljudi i angažovana je mehanizacija, pune se vreće”, izjavio je Kukić.

U prekidu je na više mjesta dionica puta koja spaja Derventu sa susjednim opštinama Prnjavor, Bosanski Brod i Modriča.

Reagirala Vlada u Brčkom

Zbog bujičnih poplava koje su prouzročile brojne štete na obiteljskim kućama, privrednim objektima i komunalnoj infrastrukturi, Vlada Brčko distrikta jutros je proglasila izvanredno stanje.

Najteža situacija je podmajevičkim selima gdje je vodena bujica uništila nekoliko mostova i poplavila na desetine kuća, a jedna kuća u Berkovcu je potpuno srušena.

Zbog oštećenja cesta i izlijevanja vode na kolnike u prekidu je više lokalnih i regionalnih pravaca na području Brčko distrikta.

Katastrofa u Gračanici

Stanje u Gračanici je katastrofalno, a štete su veće u odnosu na poplave koje su se desile u maju i junu. Na području općine od 5. augusta kiša je neprestalno padala, tako da su svi vodotoci izlili iz svojih korita i napravili velike materijalne štete.

Kako je potvrdio šef Službe za civilnu zaštitu Gračanica Mustafa Bajić, poplavljeno je oko 200 objekata među kojima su i privredni objekti, dok je većina puteva u mjesnim zajednicama odsječena zbog nanosa koje su donijeli vodotoci. Formirano je šest komisija koje su od jutros na terenu, a angažirana je i mehanizacija kako bi se, između ostalog, uklonile zapreke koje su vodotoci nanijeli.

Na području Gračanice od sinoć nema struje jer je isključena trafo stanica nakon što je poplavljena. Uskoro se očekuje uključenje električne energije. Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla, nivo rijeke Spreče od jutros stagnira, a vodostaj je na mjernom mjestu Karanovac u 7 sati bio 550 cm. U toku noći prijavljen je veći broj klizišta. Izvršena je evakuacija tri porodice sa 11 članova u MZ Rašljeva.

Trenutno je oko 550 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju pod vodom.

Bosna prijeti Doboju

Građani Doboja su i proteklu noć proveli bez sna. Zbog dotoka velikih količina voda s brane jezera Modrac, tokom noći došlo je do porasta vodostaja rijeke Spreče što je dodatno otežalo situaciju u poplavljenim područjima u Gračanici, Doboj Istoku i nizvodno prema Doboju gdje se Spreča ulijeva u Bosnu.

Vodostaj Bosne kod Doboja tokom noći je porastao za 30 cm  i trenutno iznosi 440 cm, što je samo deset cm ispod kvote kada se proglašava vanredna odbrana od poplava. Prema riječima Milka Vidakovića šefa Službe CZ grada Doboja  sam grad nije u opasnosti, ali se tokom noći manjim nasipom intervenirali nizvodno u naselju Bare. Poplavljenih kuća još nema, a nije bilo potrebe ni za evakuacijom stanovništva.

Ohrabruje informacija da je vodostaj   Bosne kod Maglaja od juče popodne, kada je iznosio 464 cm, u stalnom padu, tako da je jutros zabilježen vodostaj od 4 metra koji  i dalje ima tendenciju opadanja. Slično je i sa rijekom Usorom kod Tešnja. Trenutno Bosna direktno ne ugoržava gradove Maglaj i Doboj.

Problem predstavljaju bujični potoci, manje rijeke i površinski tokovi. Nizvodno od Doboja, prema Posavini, zbog dotoka vode iz akumulacije na Modracu, tokom dana je moguć  porast vodostaja Bosne.

avaz.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.