Uvođenje 4G mreže: Ništa prije kraja godine

Pod idealnim okolnostima, odnosno ako se procedure usvajanja odgovarajućih dokumenata ne bi bespotrebno odugovlačile, četvrta generacija mobilnih komunikacija, poznata i po nazivu 4G mreža u BiH bi se trebala uvesti i početi primjenjivati do kraja godine, saznajemo od izvora bliskih Vijeću ministara BiH.

– Osnovni preduslov da bi se krenulo u realizaciju projekta uvođenja 4G mreže je da Vijeće ministara usvoji politiku sektora elektronskih komunikacija. Ovim dokumentom će biti definisano na koliko će blokova biti podijeljen frekventni spektar namijenjen za 4G mrežu, odnosno koliko će operatera dobiti dozvolu za 4G mrežu. Njome će biti definisano i kako će se razvijati ova mreža, kao i drugi elementi – kazali su nam naši izvori, uz napomenu da bi se svi rokovi trebali uzeti sa rezervom, s obzirom na to koliko traju procedure usvajanja dokumenata u državnim institucijama.

Tek kada budu poznati svi “ulazni” parametri za uvođenje 4G mreže, posebno formirani timovi će moći početi raditi na pripremi provedbenih dokumenata. Među njima je i utvrđivanje cijene dozvole za pružanje usluge 4G mreže, uslovi za dobijanje dozvole i slično. Za ovaj posao bit će potrebno oko dva mjeseca.

– Nakon toga počet će proces izdavanja licenci i instaliranja opreme. Telekom operateri u BiH su već ranije istakli da 4G mrežu mogu uvesti u roku od šest mjeseci nakon usvajanja politike, odnosno dobijanja dozvole – dodali su naši izvori.

Pojavile su se informacije da telekom operateri nisu pretjerano zainteresovani za uvođenje 4G tehnologije, s obzirom na nepovoljan odnos uloženog novca i potencijalne dobiti. Drugim riječima, instaliranje potrebne opreme je isuviše skupo, a dobit se neće značajno uvećati u odnosu na onu koju sada ostvaruju, pružajući usluge 3G mreže.

Međutim, prema navodima naših izvora, telekomi i nemaju previše izbora. Naime, u svijetu se sve više koriste besplatni servisi za komuniciranje, poput vibera, skypea i drugi koji su zasnovani na internet konekciji, zbog kojih je “klasična” telefonija, uključujući i mobitele sve više u padu. Zbog toga telekom operaterima ne preostaje ništa drugo nego da razvijaju i primjenjuju savremene tehnologije, koje omogućavaju sve veće brzine interneta, te da te usluge nude kao svoj osnovni “proizvod”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply