Usvojen zakon: Policajcima u državnim agencijama izjednačiti koeficijenate s drugim zaposlenim

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SDA Šemsudin Mehmedović, usvojen je u prvom čitanju.

Cilj ovog zakona jeste izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja. Naime, policajci u državnim sigurnosnim agencijama imaju najniže plaće, pa čak manje nego neki u kantonalnim MUP-ovim.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, u prvom čitanju, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut, ponovo je vraćen na razmatranje na nadležnu komisiju, jer nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

Arnaut je predlagao da se organi uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja poslanika i delegata, novčano kazne od 150 do 500 KM.

Sankcije za nepostupanje organa uprave već su propisane u vezi s brojnim pravnim i fizičkim licima, te se one samo proširuju na nepostupanje po zahtjevima Parlamentarne skupštine BiH.

Izvještaj komisije Kolegijuma oba doma parlamenta BiH o nastojanju za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH dobio je podršku poslanika Predstavničkog doma, nakon čega bi ovaj zakon trebalo da usvoji Dom naroda.

Predstavnički dom nije prihvatio zahtjev poslanika Mirsada Mešića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH po hitnom postupku, tako da će ovaj prijedlog biti upućen u redovnu proceduru.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar