Ušteda ili rizik: Kupovina polovnih telefona

Kupovina novih telefona sve je rjeđa praksa, pokazuju istraživanja. Razlozi za to dijelom leže u činjenici da su gotovo u cijelom svijetu još prisutni tragovi svjetske ekonomske krize, a dijelom u činjenici da novi modeli dolaze na tržište isuviše brzo, pa je teško uhvatiti korak s tim

Prodavači mobilnih telefona na bosanskohercegovačkim pijacama žale se na izuzetno brz trend “izbacivanja” novih modela na tržište. Tvrde da se skoro svakodnevno u prodaju puštaju novi modeli, što njima otežava prodaju.

“Niko nije imun na ovoliku produkciju novih mobitela. Skoro svakodnevno se izbacuju novi modeli. Tako da, ako se neko i odluči na kupovinu telefona, saznanje da će taj isti telefon za godinu biti gotovo dvostruko jeftiniji dovoljan je razlog za odustajanje od kupovine novog telefona”, kaže za Novo vrijeme jedan od online-prodavača telefona koji se ovim poslom bavi više od deset godina.

Prodavači telefona na zeničkoj pijaci tvrde da su razne primamljive ponude telekom-operatera, ali i drugih kompanija koje na taj način privlače klijente, dijelom odgovorne za takvo stanje na tržištu novih i polovnih telefona. Tvrde i da prodaja polovnih telefona ide mnogo bolje od prodaje novih modela. Razlog je, kažu, jednostavan – cijena.

Međutim, mnogo je toga na što bi trebali paziti oni koji se odluče za jeftiniju varijantu, tj. za polovan telefon.

Ako su korišteni, ne moraju biti loši

Ako je telefon korišten godinu ili dvije, to ne mora značiti da je kvalitativno lošiji. Oni koji prodaju ne moraju uvijek biti “šverceri” kojima je cilj prodati telefon, bez obzira na nedostatke koje ima. Vrlo je jednostavno vidjeti kako se rukovalo telefonom. Ključno je ispravno softversko ponašanje, te kolika-tolika fizička očuvanost telefona. Sitne ogrebotine na telefonu ne moraju značiti ništa, s obzirom na to da se i najpažljivijim korisnicima može desiti da ogrebu telefon.

Dvije vrste polovnih telefona

Ponuda telefona danas je svedena na ponudu “pametnih” i klasičnih telefona. Porastom prodaje prvih, prodaja klasičnih telefona sve više opada. To i ne čudi, s obzirom na to da su pametni telefoni danas postali pravi mali kompjuteri. U njih se ugrađuju procesori s više jezgri. Da bi polovan telefon zadovoljio osrednje zahtjevnog kupca, procesor s dvije jezgre dobra je opcija. Za one zahtjevnije postoje mobiteli s četverojezgrenim procesorima, dok oni kojima mobilni telefon služi samo za pozive i poruke mogu biti zadovoljni i s jednojezgrenim procesorom. Time će uštedjeti novac, a sebe poštedjeti bespotrebnog kompliciranja.

Garancija može značiti samo više novca

Kupovati polovan mobilni telefon a pritom očekivati određene garancije baš i ne ide jedno uz drugo. Ili, ako se za polovan telefon insistira na garanciji, prodavci će u tom slučaju gotovo sigurno podići cijenu telefona. Na kupcu je da odluči je li spreman izdvojiti više novca za garanciju za koju ne zna hoće li mu ikad i trebati. Uostalom, rijetko ko je dobio ono što je tražio nakon reklamacije proizvoda s garancijom.

Kupovinu bez garancije može ohrabriti i činjenica da se u današnje telefone ulaže mnogo više truda da bi se kupac zainteresirao. Time je povećan kvalitet mobilnih telefona, pa su mogućnosti kvarova znatno umanjene. Dakle, garancija ne mora biti nužna stavka pri kupovini telefona. No, ako se do nje može doći po nekim povoljnijim uvjetima, garanciju treba prihvatiti.

Obratiti pažnju na bateriju, displej i RAM

Velika boljka pametnih telefona je baterija. U najboljem slučaju, pri prosječnom korištenju baterija pametnog telefona s Android-sistemom izdržat će dva dana. Kupovina polovnog telefona najčešće će zahtijevati kupovinu nove baterije. Ona, u odnosu na cijenu telefona, sigurno neće biti skupa. Međutim, činjenica je da bi kupci pri kupovini pametnih telefona trebali zaboraviti trajanje baterija i po nekoliko dana.

To je, u svakom slučaju, odlika klasičnih modela telefona. Baterija se direktno veže i za displej koji, ako je veći, troši više baterije. Prosječno zahtjevnog kupca mogla bi zadovoljiti rezolucija od 480×800 piksela. Za razliku od spomenutih oštećenja i ogrebotina telefona, ipak je važno da ta oštećenja nisu na displeju telefona. Ako želite da vaš pametni telefon brzo ispunjava zadate mu naredbe, onda je RAM-memorija od 1 GB optimalan izbor. Kvalitet kamere na telefonu direktno zavisi od potreba kupca. Optimalan izbor bila bi kamera od 5 mpx.

Kupovati od vama poznatih osoba

Nije baš preporučljivo kupiti telefon od nekoga koga apsolutno ne poznajete. Kupovina mobilnog telefona od vama poznate osobe daje vam barem neki vid sigurnosti. U tom slučaju možete znati kakav je onaj od koga kupujete mobilni telefon te ujedno uvidjeti i odnos prema telefonu koji vam nudi. Kupovina polovnog telefona od osobe koju poznajete, a da je telefon još pod garancijom, idealna je prilika. U slučaju da niste ni u jednoj od dvije situacije, oprez mora biti prva stvar kod pregovora. Stručnjaci preporučuju da svaka manja sumnja pri kupovini kod onih koji se bave preprodajom telefona treba biti eliminatorna.

Novovrijeme.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.