Ustavni sud: Lijanovićima kršena temeljna prava

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je kako nije bilo temelja da se uopće odredi pritvor Lijanovićima i ostalima, te da su u dijelu rješenja Suda BiH kojim je određen pritvor postojale povrede Ustava BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda navodi se “da Ustavni sud zapaža da je u obrazloženju pritvorskog razloga koji se odnosi na bijeg obrazloženo paušalno i općenito, bez bilo kakve konkretizacije razloga u odnosu na osumnjičene”.

Nadalje, Ustavni sud BiH navodi u svojoj odluci “da Sud BiH u obrazloženju osporenih rješenja nije ponudio relevantne i dovoljne razloge u odnosu na apelante pojedinačno, te da je potrebno pritvor odrediti po tom zakonskom osnovu”.

Također “Sud BiH nije ponudio dovoljne dokaze da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu nastavili s vršenjem kaznenih djela”.

Takvu odluku zaprimili su danas branitelji osumnjičenih odvjetnici – Nada Dalipagić i Davor Šilić, a ona je rezultat apelacije koju su 26.09.2014. godine uložili Ustavnom sudu BiH, a protiv rješenja Suda BiH kojim rješenjem je određen pritvor Jerki Ivankoviću – Lijanoviću, Slavi Ivankoviću – Lijanoviću, Miloradu Bahilju, Jozi Sliškoviću i Mirjani Šakoti.

Ovom odlukom Ustavnog suda BiH djelimično je uvažena apelacija Jerke Ivankovića – Lijanovića, Slave Ivankovića – Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića i Mirjane Šakota, “te je utvrđeno da su postojale povrede Ustava BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u dijelu rješenje Suda BiH, a koji se odnose na posebne pritvorske razloge.

Isti razlozi se odnose na mogućnost bijega i mogućnost ponovnog počinjenja kaznenog djela. Istovremeno je djelimično odbijena apelacija u odnosu na određivanje pritvora zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Ustavni sud BiH nije posebno razmatrao zahtjev apelanata za donošenje privremene mjere, a iz razloga što je u međuvremenu Apelacijsko vijeće Suda BiH donijelo odluku o ukidanju pritvora osumnjičenima.

Podsjetimo, trojica braće Lijanović, ministar Bahilj i ostali uhićeni su u rujnu prošle godine u akciji kodnog naziva “Meso”, a mjesec dana prije općih izbora u BiH.

Iz Tužiteljstva BiH su tada akciju okarakterizirali kao “jednu od najvećih akcija protiv organiziranog kriminala i višemilijunskih poreznih utaja i najsloženijem predmetu u postdaytonskoj BiH”.

Iz pritvora su pušteni mjesec i pol kasnije, uz određene mjere zabrane, a o čemu smo i pisali. Sud BiH je prvo donio odluku da osumnjičeni ostaju u pritvoru mjesec dana, pa nakon toga da im se pritvor produžuje do 29. studenog. U međuvremenu je Apelacijsko vijeće Suda BiH donijelo odluku o ukidanju pritvora. Podsjetimo Lijanovići su cijelo vrijeme tvrdili da se radi o političkom uhićenju, a kojem je cilj maknuti ih sa scene dok se ne okončaju Opći izbori. (Vijesti.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.