Ustavni sud FBiH: Budimir nije imao ustavno ni zakonsko ovlaštenje za donošenje osporenih odluka

Ustavni sud Federacije BiH donio je dvije presude kojima ocijenjuje neustavnima – odluku predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o smjeni federalnog ministra finansija Ante Krajine, kao i odluku o razriješenju članova Revizorskog tima za koordinaciju (za reviziju zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite). Epilog je to dvaju ustavnosudskih sporova koje je pred Ustavnim sudom FBiH pokrenuo federalni premijer Nermin Nikšić radi rješavanja spora s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom u povodu ovih dviju, u međuvremenu, osporenih odluka.

Ovo je u izjavi za Agenciju Fena potvrdio punomoćnik premijera Nikšića, advokat Nedim Ademović, u čiju su kancelariju danas iz Ustavnog suda dostavljene dvije spomenute presude.

Naglašava da je Ustavni sud FBiH u presudi koja se tiče smjene ministra Krajine utvrdio da predsjednik FBiH Živko Budimir nije djelovao ustavno iz razloga što nije postojao prijedlog federalnog premijera za ministrovu smjenu.

– Ova odluka je veoma značajna za politički i ustavnopravni život u BiH iz razloga što je sada, po prvi put Ustavni sud utvrdio da je premijer taj koji odgovara za svoje ministre i da se ne može premijeru niko miješati u zakonotost rada njegovih ministara – pojasnio je Ademović.

Dodao je da, ukoliko ministar ne radi dobro vlastiti posao, ono što predsjednik FBiH može da učini jeste da traži razrješenje samog premijera u kojem slučaju pada i Vlada, a ne isključivo jednog ministra.

– Prema tome, to je ono što je u evropskoj ustavnopravnoj tradiciji svuda prisutno, a to je jasna linija razgraničenja ustavnopravnih ovlasti između predsjednika s jedne i premijera s druge strane – precizira Ademović, navodeći da, ukoliko nema prijedloga od premijera, ne postoji ni mogućnost da se razrješava ministar, a što je Ustavni sud potvrdio u ovom slučaju.

Kada se radi o drugom slučaju (sporu u vezi s odlukom o razrješenju članova Revizorskog tima za koordinaciju), advokat Ademović je mišljenja da je riječ o, s pravnog aspekta, također, jednostavnom slučaju. Potcrtao je da, bez obzira da li vrhovna izvršna vlast, a to su u ovom slučaju predsjednik FBiH, vlada FBiH, ministri i premijer, ima određene zamjerke na rad organa uprave, ne može, apsolutno, da djeluje bez zakonske osnove. Ademović, istovremeno, podsjeća da je Ustavni sud utvrdio da predsjednik nije imao zakonski osnov da Revizorski tim razrješava njegove dužnosti, “jer ne postoji u bilo kojem zakonu osnov da se tako nešto uradi”.

– Predsjednik FBiH je pokušao da se koristi određenim “tumačenjima”, međutim, ona su, po mišljenju Ustavnog suda, izašla van svakog standarda koji se primjenjuje u pravu, danas u Evropi – konstatirao je.

Autor: Fena

Možda vam se svidi

Comments are closed.