Usta otkrivaju zdravstvene tegobe

Oralno zdravlje ne tiče se samo zdravlja zubi.

Usta nam mogu reći mnogo više o zdravstvenom stanju nego što smo dosad mislili. Ono što se događa u ustima često reflektira ono što se događa negdje drugdje u organizmu.

Kad god imate upalu u ustima, ona ne ostaje tamo, već može putovati krvotokom i oslabjeti imunitet i izazvati cijeli niz drugih bolesti, piše Woman’s Health.

Zato što prije posjetite svog stomatologa i zakažite se za redovni pregled i pripazite na ovih 7 znakova upozorenja.

1. Mrlje

Previše mrlja na zubima jasan je znak da je u ustima prisutno mnoštvo mikroba koji su opasni po zdravlje desni i mogu izazvati infekciju.

2. Osjetljivost

Ako vas zaboli na hladno ili vruće, moguće da je riječ o karijesu koji je napao zub. Što prije treba riješiti problem i izliječiti zub.

3. Loš zadah

Ako potraje dulje od dva tjedna, moguće je da imate bolest desni.

4. Krvarenje

Koja kapljica krvi dok perete zube je u redu, ali ako vam je pljuvačka stalno puna krvi, posjetite stomatologa. Moguće je da je riječ o upali desni ili gingivitisu.

5. Veličina desni

Ako primijetite da su se desni smanjile, moguće je da su upaljene. Ako su se povećale, mogući su i veći problemi.

6. Problemi s jezikom

Zdrav jezik izgleda pomalo “dlakavo”. No ako vaš ima i “ćelavu” stranu, mogao bi to biti znak manjka vitamina B. Bijeli jezik obično je znak upale, dehidriranosti organizma ili čak gljivica.

7. Ranice u grlu

Bijela ispupčenja i ranice u ustima koje potraju oko tri tjedna znak su za posjet stomatologu. Možda je riječ o oralnoj HPV-infekciji.

Haber/Vecernji.hr

Možda vam se svidi

Comments are closed.