Uspješno završene kvalifikacije za finale Dance World Cup

U subotu, dana 17.02.2018. godine na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održano je kvalifikaciono takmičenje Dance World Cup gdje su mladi baletni talenti s podrućja Balkana, borili se za ulazak u finale DWC koje se ove godine održava u Španiji, u gradu Sitiges. Ars Centar je pod engleskom licencom organizator i domaćin, a cijelo takmičnje odvijalo se prema strogim pravilima DWC. Žiri se sastojao od vrhunskih baletnih pedagoga i koreografa, i to: predstavnik DWC i predsjednica žirija Nikki Belsher (Engleska), Edina Papo (BiH), Milica Bezmarević (Srbija) i Ashatbek Yuspzhanov (Rusija).

U kvalifikacijama je učestvovalo ukupno 90 takmičara, kako iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije.

Kao i do sada, Ars Centar je i ovaj put dokazao da je vodeća baletna škola u BiH (18 učesnika), sa najviše osvojenih prvih mjesta i bodova. Osim Ars Centra, iz Bosne i Hercegovine su učestvovali  slijedeće baletne škole: Mostar Arabesque (35 učesnika), Tanzelarija (2 učesnika) i Kurser (2 učesnika).

Najuspješnija takmičarka na kvalifikacijama, sa 5 zlatnih medalja je Iskra Nadžak (klasični, moderni i karakterni balet), a najuspješnija takmičarka sa najvišim bodovnim skorom je Adna Kujundžić (moderni balet), obje članice Ars Centra.

Ovom prilikom dodijeljene su specijalne nagrade za najperspektivnije takmičare i grupe od Dance World Cup, i to u slijedećim kategorijama:

  1. Djeca do 9 godina – Džena Sačak (Ars Centar, Zenica)
  2. Djeca do 13 godina – Iskra Nadžak (Ars Centar, Zenica)
  3. Juniori, do 17 godina – Lena Marković (KURSER, Sarajevo)
  4. Seniori, od 18 godina – Adna Kujundžić (Ars Centar, Zenica)
  5. Najbolja grupa (do 13 godina) – koreografija Buketići (Balet Mostar Arabesque) i
  6. Najbolja grupa Juniori i Seniori – koreografija People (Ars Centar, Zenica).

Pohvalu žirija dobila je i Martina Dimitrovska iz Makedonije.

Kako ističu iz ARS Centra, ovakvo veliko takmičenje je organizaciono veoma zahtjevno i ovim putem se zahvaljuju Gradonačelniku Grada Zenice na nesebičnoj podršci. Što se tiče rezultata i veoma strogih pravila natjecanja, zadovoljni su jer su još jednom pokazali kako su vodeća baletna škola u BiH. Zahvaljuju se svim učesnicima i pozivaju ih da zajedno i slijedeće godine nastave slati ovu pozitivnu priču iz Zenice

„Ova priča iz Zenice budi nadu u bolje sutra za umjetnost i poziciju baleta u Bosni i Hercegovini. Podsjetimo se da je prošle godine, upravo iz Zenice iz ARS Centra prvi put u historiji baletne umjetnosti Bosna i Hercegovina osvojila zlatnu medalju u finalima svjetskog takmičenja DWC, te na taj način otvorila vrata svim budućim mladim umjetnicima da pokažu da i u Bosni i Hercegovini postoji balet i oni koji se bore da ga predstave u najboljem svjetlu“,  poruka je koja je došla od menadžmenta Ars Tima.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar