Uspješno organizirano putovanje bh. novinara u Bihać

0

 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Slijedila je posjeta Nacionalnom parku Una i Martin Brodu, gdje se nalazi spektakularni Milančetov buk, najveći vodopad na Uni, koji u prosjeku dostiže visinu od 63 metra. U Martin Brodu je i pravoslavni manastir Rmanj, izgrađen od unske sedre. Prvi put je podignut u 15. stoljeću, a danas predstavlja jednu od najbitnijih kulturno-historijskih atrakcija bihaćkog kraja.

 

Prvi dan putovanja bh. medija u Bihać, u organizaciji Inicijative „Odmori u BiH“, završen je smještajem i večerom u turističkom kompleksu Natura Art. Ovaj kompleks, koji se nalazi u mjestu Lohovo, na ulazu u Nacionalni Park Una iz pravca Bihaća, u prelijepom prirodnom okruženju pruža brojne ugostiteljske sadržaje na vrlo visokom nivou.

 

Drugog dana mediji su posjetili Japodske otoke, riječne ade u naselju Račić nadomak Bihaća, povezane drvenim mostićima, a koje gledane iz zraka daju jedinstvenu sliku „srca prirode“. Zbog svoje atraktivnosti, ali i činjenice da ne raspolažu velikim smještajnim kapacitetima, Japodski otoci su i u vrijeme pandemije prilično popunjeni.

 

Istog dana novinari su posjetili i čuveni Štrbački buk, do kojeg se dolazi makadamskim putem kroz šumu, što predstavlja 14 kilometara dugu avanturu, nakon koje slijedi istinska nagrada – pogled na spektakularni 24 metra visok vodopad na Uni.

 

Uslijedio je ručak na brodici uz krstarenje Unom, u odličnom restoranu River Dock u naselju Ripač, potom posjeta Starom Gradu Sokolac, do kojeg je nedavno put asfaltiran, a koji se nalazi na brdu Debeljača, sa kojeg se pruža krasan pogled na Bihać i okolinu. 

 

Druge večeri putnici su bili smješteni u dizajniranom hotelu Emporium u centru Bihaća, u kojem su smještaj i ugostiteljske usluge na top nivou. Na programu trećeg dana putovanja bio je obilazak Jotanovih otoka koji se nalaze u samom Bihaću, a gdje bi ove godine trebalo biti održano Svjetsko prvenstvu u fly fishingu (mušičarenju).