Uspješan biznismen Senad Džambić: Ovo je 11 firmi koje kontrolira vlasnik Binga

Senad Džambić je najpoznatiji kao vlasnik trgovačkog lanca Bingo, ali je manje poznato da ima i vlasničke udjele u još 11 privrednih subjekata.

Prema nedavno objavljenoj Forbesovoj listi “bezobrazno“ bogatih pojedinaca, Bosna i Hercegovina ima dvojicu privrednika čije se bogatstvo mjeri u stotinama miliona KM. Jedan od njih je i Senad Džambić, čiji je trgovački lanac Bingo zabilježio preko 500 miliona KM prihoda prošle godine. Međutim, ono što je manje poznato jeste da Bingo d.o.o. i njegov vlasnik i osnivač Džambić imaju vlasničke udjele u još 11 kompanija, a u nastavku pogledajte i kojih.

Hekom d.o.o. Mostar je firma čija je osnovna registrirana djelatnost trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hrane, pića i duhanskih proizvoda i u suvlasništvu je Binga.

Wilson d.o.o. Sarajevo je također u suvlasništvu Binga a osnovna registrovana djelatnost je kupovina i prodaja vlastitih nekretnina. Firma ima registrovani kapital od 10 miliona KM.

MIP Management d.o.o. Čitluk je kompanija čija je osnovna djelatnost bila iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup. U međuvremenu privredni subjekt MIP Management d.o.o. Čitluk je podijeljen između privrednih subjekata MIP Park & Shop d.o.o. Čitluk sa kojim Džambić nije povezan i novoosnovanim privrednim subjektkom Bingo MIP d.o.o. Čitluk i time je MIP Management brisan iz registra društava.

BINGO MIP d.o.o. Čitluk je firma u suvlasništvu Binga i osnovna registrovana djelatnost je iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup.

Majevica d.d. Srebrenik je u suvlasništvu Binga i osnovna registrovana djelatnost je prerada i konzerviranje krompira. Ova firma je ustvari proizvođač poznatog smokija Corn Flips, a registrovani kapital je 4 miliona KM.

Tuzla-remont d.d. Tuzla je u suvlasništvu Binga i osnovna registrovana djelatnost je održavanje i popravak motornih vozila. Registrovani kapital je 6,4 miliona KM.

Kaletex d.o.o. Kalesija je firma u suvlasništvu Binga i osnovna registrovana djelatnost je proizvodnja vanjske odjeće.

Autosaobraćaj d.o.o. Tuzla je u suvlasništvu Binga i osnovna registrovana djelatnost je cestovni prevoz robe.

Kvin d.o.o. Tuzla je u suvlasništvu kompanije Bingo i Senada Džambića i osnovna registrovana djelatnost je proizvodnja destilovanih alkoholnih pića. Registrovani kapital firme je 1,16 miliona KM.

Trgovina na veliko i malo d.o.o. Kalesija je u suvlasništvu Binga, Senada Džambića i niza drugi osnivača a osnovna registrovana djelatnost je iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup. Registrovani kapital ove kompanije je 1,4 miliona KM.

Transservis – trgovina d.o.o. Tuzla je firma u suvlasništvu Binga, Džambića i desetina drugih osnivača a osnovna registrovana djelatnost je trgovina na veliko dijelovima i priborom za motorna vozila. Registrovani kapital ovog privrednog subjekta je 1,3 miliona KM.

Eko život d.o.o. Tuzla je firma čija je osnovna registrovana djelatnost sakupljanje neopasnog otpada. Suvlasnici ove kompanije su AS Group Jelah, Bingo d.o.o., Bony d.o.o., Dino Kafa d.o.o., Majevica d.d., Menprom d.o.o. i Tesco d.o.o.

Nijedna od navedenih firmi se ne bavi trgovinom na malo prehrambenim proizvodima i robom široke potrošnje, i stoga Konkurencijsko vijeće nije problematiziralo ove podatke kada je odobrilo preuzimanje Interexa od strane Binga.

Možda vam se svidi

Comments are closed.