Uskoro izgradnja novih stambenih jedinica za romske porodice

U okviru razvoja koncepta socijalnog stanovanja, U Kaknju će uskoro započeti izgradnja novih stambenih jedinica u koje će biti smještene socijalno ugrožene romske porodice.

Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austria International” i Općina Kakanj će u naselju Varda graditi 8 stanova za stambeno zbrinjavanje socijalno-ugroženih romskih porodica.

Značajna novčana sredstva koja će doći u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda, te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što je donator prepoznao, te u konačnici uvrstio Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.

U realizaciju ovog projekta uključit će se i Općina Kakanj svojim učešćem.

Općini Kakanj odobren je i novčani iznos od 190.000 KM od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u svrhu izgradnje nove 4 stambene jedinice za Rome, te izradu urbanističkog plana naselja Varda, uređenje lokacije i infrastrukturu.

Uz već izgrađenih 12 stanova u naselju Varda, implementacijom dodijeljenih sredstava, uz učešće Općine Kakanj u obliku dodjele zemljišta, potrebnih dozvola i sl, brojka stanova koji će biti dodijeljeni Romima će iznositi 24.

Vlasnik sagrađenih objekata socijalnog stanovanja će biti Općina Kakanj, a korisnici će dobiti pravo korištenja.

Možda vam se svidi

Comments are closed.