Usklađivanje plata u Zeničko-dobojskom kantonu

Održan je sastanak predstavnika Samostalnog sindikata državnih službenika  i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama i predstavnika kantonalne Vlade na čelu sa premijerom Miralemom Galijaševićem na kome se razgovaralo o usklađivanju propisa o načinu obračuna plaća i naknada u organima državne službe Zeničko-dobojskog kantona sa zakonskom regulativom na nivou Federacije BiH.

Predstavnici Sindikata i Vlade su se složili da s obzirom da je donesen Budžet za 2017. godinu u kojem su utvrđena raspoloživa sredstva za plaće, kao i činjenicu da je punjenje Budžeta ispod planiranog, treba pronaći rješenje koje će biti u okviru sredstava već planiranih Budžetom.

Sindikati insistiraju na usklađivanju i donošenju Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika za Kanton, a da se do njegovog donošenja odlukom Vlade primijene koeficijenti za obračun plaća iz Federalnog zakona o plaćama državnih službenika i namještenika.

S ciljem iznalaženja rješenja koje neće dodatno opteretiti Budžet Zeničko-dobojskog kantona potrebno je formirati tim koji će uraditi analizu efekata primjene koeficijenta iz Federalnog zakona o plaćama.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar