Ursula von der Leyen izabrana za novu predsjednicu Evropske komisije

Naime, da bi bila izabrana za predsjednicu trebala je dobiti većinu među 747 zastupnika u Evropskom parlamentu, tj. morala je osvojiti najmanje 374 glasa. Za njen izbor je danas 383 zastupnika diglo ruku, što znači da je natpolovičnom većinom izabrana za novog lidera glavnog izvršnog tijela EU. Ona je dobila mandat na pet godina.

Ona će naslijediti Jeana Claude Junckera, bivšeg premijera Luksemburga, koji je izabran za predsjednika Evropske komisije 15. jula 2014. godine, a u decembru iste godine je preuzeo i dužnost. Za njegov izbor glasala su 422 zastupnika i na taj način je po prvi put Evropski parlament izabrao predsjednika Evropske komisije na prijedlog Evropskog vijeća, i to u skladu s pravilima iz Lisabonskog ugovora.

Ursula von der Leyen, rođena 8. oktobra 1958. godine u Ixellesu, u Belgiji, je poliglota, majka sedmero djece i specijalista ginekologije. Najava njene kandidature za predsjednicu Evropske komisije podijelila je mišljenje njemačke javnosti. I dok su neki podržavali njenu kandidaturu, drugi su, pak, naglašavali da je ona najgora ministrica u njemačkoj historiji.

Interesantno je to da je ona tek 1990. godine ušla u svijet politike. Tačnije, prije 29 godina postala je članica Kršćansko-demokratske zajednice (CDU). Upravo ju je sadašnja kancelarka Angela Merkel 2005. godine predložila za poziciju ministrice porodice, zatim je bila na mjestu ministrice rada, a od 2013. godine je djelovala kao ministrica odbrane.

Također, von der Leyen dolazi i iz porodice koja ima historiju bavljenja politikom. Naime, otac nove čelnice Evropske komisije je Ernst Albrecht, nekadašnji premijer savezne pokrajine Donja Saksonija, a njen brat Hans-Holger Albrecht je utjecajni njemački biznismen, prenosi “Klix“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply