Uređen sistem: U Beču bez ulaganja možete dobiti laboratoriju

Zahvaljujući projektu Privredne agencije Beča u ovom gradu se mladim poduzetnicima nude start-up laboratorije, koje omogućavaju istraživanja u oblasti biomedicine bez ulaganja investicija.

,,Znači preduzeća su pošteđena velikih ulaganja, te im se nude laboratorije i mjesta pod veoma povoljnim uvjetima. Dakle, od 250 do 300 eura iznosi mjesečni najam laboratorije od šest mjeseci do godinu dana”, rekao stručnjak u području životnih nauka iz Privredne agencije Beča Peter Halwachs.

Naglasio je da u prošlosti mlade kompanije nisu mogle priuštiti potpuno opremljene laboratorije, jer su ih određeni iznajmljivači tek opremali kada bi neko zaključio dugoročni ugovor o najmu.

,,To je za mlade ljude bez kapitala predstavljao problem, te smo se odlučili da kroz projekat ponudimo start-up laboratorije. Planiramo da bude realizirano 72 laboratorijska i 32 uredska radna mjesta”, rekao je Halwachs.

Opremljene laboratorije treba da olakšaju ekonomski život kompanija jer će spasiti složene i troškovno intenzivne investicije u sopstvenu infrastrukturu. Služe kao dodatni, ali važni korak u budućem razvoju medicinske tehnologije i farmaceutske analize u Beču.

U ovom gradu svake godine osnuje se oko deset start-up kompanija u području životnih nauka.

Možda vam se svidi

Leave A Reply