7 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Uprkos niskim temperaturama i poledici Zeničani ipak uživali u zimskoj idili

Ugaženi snijeg i poledica na kolovozu otežavaju odvijanje saobraćaja na putevima diljem regije Balkana, a temperature zraka nešto su više u odnosnu na prethodne dane, piše Anadolu Agency (AA).

Snijeg otežava saobraćaj na putevima na Kosovu i u Makedoniji gdje se stanje od jučer normalizira. Nakon što je zbog snježnih padavina u toj zemlji, koje su proteklih dana zahvatile zemlju, onemogućen saobraćaj u pravcu više sela koja su ostala bez električne energije, stanje u toj zemlji se polako normalizira.

Direktor makedonskog Ureda za zaštitu i spašavanje Šaban Saliu rekao je u Skoplju kako je posljednjih sedam dana na terenu u intervencijama učestvovalo 18 radnih mašina kao i 14 kamiona te da je u akcijama spašeno devet osoba, među kojima četvero djece i jedan starac.

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme s mjestimično slabim snijegom, a u zapadnim područjima s kišom. Nešto manje oblačnosti bilo je u Hercegovini i na sjeveru zemlje.

Najhladnije je bilo u Ivan-sedlu i Kupresu, gdje je izmjereno minus šest stepeni celzijusa.

U Crnoj Gori pretežno sunčano, a na sjeveru umjereno do potpuno oblačno, povremeno sa slabim snijegom tokom dana. Vjetar mjestimično umjeren do jak, sjevernih smjerova. Najviša dnevna temperatura zraka od minus osam do deset stepeni.

Najhladnije mjesto u Srbiji bio je Kopaonik gdje je izmjereno minus 12, u Beogradu je bilo minus jedan stepeni celzijusa.

U Hrvatskoj na Jadranu će danas prevladavati pretežno sunčano. U unutrašnjosti se očekuju sunčana razdoblja, a ujutro i u dijelu prijepodneva uz više oblaka u nizinama će ponegdje biti malo kiše i susnježice, a u gorju snijega. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni, a na Jadranu bura i sjeverozapadnjak, mjestimice i jaki, ali će postupno slabiti.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom od nula do pet, a na Jadranu od sedam do 12 stepeni celzijusa.

Zbog snijega koji je padao tokom noći ili još uvijek pada, otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u Bosni.

Za teretna vozila s prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca. Na putnim pravcima Kupres – Livno, Šuica – Tomislavgrad i Glamoč – Mlinište dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Zahvaljujući intervencijama putne operative prohodnost većine putnih pravaca je dobra. U ostalim područjimakolovoz je mokar i mjestimično klizav.

Do daljnjeg je, zbog aktiviranja klizišta, obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han – Kalesija (u Babajićima). U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Dok snijeg i poledica otežavaju odvijanje saobraćaja stanovnici Zenice uživali su u fudbalu na snijegu. 

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO