Upozorenje stručnjaka: Umjesto kupovine igračaka roditelji novac trebaju čuvati za putovanja

Mnogi roditelji svoju djecu obasipaju darovima. Ako želite dugoročno ostaviti dobar dojam, psiholozi kažu da postoji bolji način, a to je odlazak na odmor s djecom.

Prema mišljenju britanskog psihologa Olivera Jamesa, mnoge igračke koje roditelji kupuju djeca ne žele ili ih ne cijene. Istraživanje je otkrilo da je to slučaj s gotovo dvije trećine kupljenih igračaka. S druge strane, djeca cijene porodična putovanja, u tom trenutku, ali i poslije kada ih se prisjećaju.

“Ako želite na nešto potrošiti novac, jasno je šta je bolji izbor”, kaže James.

Iako djeca uživaju u putovanjima, rade to malo drugačije nego odrasli.

“Djeca svijet gledaju drugim očima i pojedinih detalja će se sjećati dugo nakon što odmor završi. Roditelji ponekad prave grešku jer biraju destinaciju oko koje su sami uzbuđeni. Istražiti kulturu vama je jako zanimljivo, ali djeci je dosadno. Pustite djecu da sam istraže čuda koja ih okružuju”, savjetuje James.

Zahvaljujući putovanjima, djeci ćete, kaže ovaj stručnjak, pokazati i svoju stranu koju kod kuće, zbog stresa, posla i svakodnevnih obveza, rijetko viđaju.

“Odmor nas fizički, ali i psihički odvlači od stresa. Možemo se opustiti i biti zaigrani, a to je ono u čemu će djeca posebno uživati”, napominje.

Stoga, ako planirate potrošiti novac na igračku, ostavite ga sa strane i uštedite za putovanje u kojem će svi članovi porodice uživati. (Index.hr)

Možda vam se svidi

Leave A Reply