Upozorenje seizmologa: “Serija potresa može da traje i do dva mjeseca, albanski zemljotres je početak”

0

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osjetio i u Crnoj Gori, jedan je od najjačih zabilježenih pored onog iz 1979, kazala je načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević i dodala da ne može da se procjeni da li bi narednih dana epicentar mogao biti i u Crnoj Gori.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ona je navela da je zemljotres ove jačine mogao da izazove pukotine na slabijim objektima, ali da tačne podataka nema bez izlaska na teren.

Jadranka Mihaljević je dodala i da nakon ovako jakog zemljotresa serija potresa može da traje čak i do dva mjeseca, kao i da se intenzivniji potresi, odnosno takozvano smirivanje tla očekuju narednih dana. Ona je dodala da je ovom potresu u Albaniji prethodilo nekoliko slabijih.

Međutim, pored onih koje smo zabilježili savremenim spravama postoje mnogi historijski podaci, čak i na području Drača, o vrlo jakim zemljotresima. Tako recimo u Draču postoji arena koja je srušena i naknadno otkopana i svjedoči nam o efektima ranijih razornih zemalja – istakla je Mihaljevićeva, piše “Republika“.