Upozorenje naučnika: Mobilni telefon nemojte držati u džepu

0
Slika: Ilustracija

Da li je zračenje mobilnih telefona opasno po naše zdravlje do sada nije službeno potvrđeno, ali s obzirom koliko smo ovisni o smartphone uređajima, pitanje je da li bismo li se mogli odreći ako bi saznali za opasnosti od zračenja.

Prošle sedmice iz Zavoda za javno zdravstvo Kalifornije (SAD) stiglo je zanimljivo upozorenje, odnosno preporuka vezana uz korištenje pametnih telefona, te se od mobilnih korisnika traži smanjenje vremena koje provode sa svojim mobilnim ljubimcima, odnosno savjetuju se da se telefoni ne koriste kada to baš nije potrebno.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Iz kalifornijskog Zavoda ljudima preporučuju da, umjesto u džepu, telefone nose u ruksacima ili torbama, smanje korištenje telefona pri slabom signalu, ograniče korištenje telefona za streamanje audio i video sadržaja te za download ili upload velikih datoteka, a također se svima preporučuje da ne spavaju s telefonom pored glave, piše “Zimo“…

U uputstvu za korištenje telefona tako stoji da se na osnovu nekih laboratorijskih eksperimenta, kao i nekih zdravstvenih istraživanja, često korištenje mobilnih telefona može povezati s tumorom mozga, smanjenim brojem spermija te da može imati negativne efekte na učenje i pamćenje – pri čemu se napominju kako radijacija mobilnih telefona veći rizik predstavlja za djecu.

Dr. Karen Smith, iz Zavoda za javno zdravstvo Kalifornije prilikom objave ovog upozorenja komentarisala je kako, iako nauka i dalje napreduje, postoje strahovanja vezana uz dugoročni uticaj zračenja mobilnih telefona na zdravlje ljudi.

Zanimljivo, ova upozorenja zasnovana su na istraživanjima s kraja prošle decenije koja su objavljena tek sada, nakon što je rezultate tog istraživanja tražio profesor s Berkeleya Joel Moskowitz koji istražuje povećava li korištenje mobilnih telefona rizik od tumora. Naime, s javnom objavom ovih dokumenta otezalo se jer, osim što je riječ o preliminarnim rezultatima istraživanjima, u saveznoj državi Kaliforniji smatrali su kako bi ta objava mogla izazvati paniku.

Međutim, Moskowitz je smatrao kako javnost mora znati istinu, pogotovo što je riječ o zdravlju te je tužbom zatražio objavu ovih dokumenata te, sada kada su javno dostupni, kaže kako rezultati istraživanja zaista upućuju na to da radijacija mobilnih telefona predstavljanja veliki rizik za zdravlje.