Upozorenje građanima i roditeljima zbog opasne igrice koja vlada među djecom

Online igrica “Plavi kit”, koja navodi djecu na samoubistvo, postala je top tema svjetskih medija posljednjih dana. Iako je tvorac ove igrice uhapšen, ona i dalje uzima danak među tinejdžerima, a hakerska grupa “Anonimusi” objavila je zabrinjavajuće informacije. “Anonimousi” su još prije nekoliko mjeseci upozorili na pošast zvanu “Plavi kit”, te objavili rat tvorcima ove igrice.

Iako u Federaciji još uvijek nije zabilježen slučaj samoubistva nastao kao posljedica navedene igrice, mnogi upozoravaju na istu. Stručno mišljenje za ovaj slučaj na svojoj facebook stranici podijelio je ugledni profesor Filozofskog fakulteta u Zenici prof. dr. Dženan Skelić.

Kada je u pitanju RS, policijska uprava Prijedor pozvala je danas zaposlene u školama i roditelje da se obrate policiji ako primijete bilo šta što ukazuje na to da djeca učestvuju u online igrici “Izazov plavog kita” koja žrtve navodi na autodestruktivne radnje.

– Riječ je o opasnoj igri koja se širi društvenim mrežama, koja navodno ima nekih 50 nivoa i destruktivnog je, a na kraju i suicidalnog karaktera. Ono po čemu se posebno može prepoznati učešće u jednoj takvoj igri jesu povrede na tijelu, odnosno crtanje crteža oštrim predmetom na koži – rekao je načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić na konferenciji za novinare, javlja Srna.

On je naveo da je Interpol obavijestio MUP Republike Srpske o ovoj pojavi, a MUP sve policijske uprave.

– Obavijestili smo sve policijske stanice da kontaktiraju škole, a apelujemo i na građane i roditelje, ako dođu da bilo kakvih saznanja u vezi s tim, da ih podijele sa policijom kako bismo preduzeli sve potrebne mere – poručio je Ivanić.

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply