Upoznajte pticu koja vrijedi više od većine fudbalera

Soko vrijedi kao Ronaldo ili Mesi! Gdje? U Kataru, naravno!

Bogati žitelji malog emirata u Persijskom zalivu bukvalno zlatom plaćaju najljepše primjerke ove grabljivice, pišu Večernje novosti. Za bijelog sokola bez ijednog pera druge boje spremni su da iskeširaju i dva miliona dolara!

Kao i u mnogim drugim zemljama, sokolarstvo je i u Kataru dio porodične tradicije. Kada se doda da ova država ima najviši životni standard na svijetu, onda se tradicija pretvara u strast.
U samom centru prijestonice Dohe je pijaca Suk Vakif. U njenom sastavu je i veliki market u kojem se trguje sokolovima. Na desetine ptica strpljivo čekaju da pronađu vlasnika…, a kapice im drže dok ne pronađu gazdu. Onda se skidaju i počinje period upoznavanja.

Soko mora da se navikne na vlasnika i miris njegovog tijela da bi znao kome da se vrati. Za svaki slučaj, pernatim ljubimcima se ugrađuju navigacioni uređaji, kako bi vlasnik putem kompjutera ili pametnog  telefona mogao da pronađe svoju pticu.
Cijene su šarolike. Što ptica ima više bijelih pera, to više vrijedi. Početna cijena snežnobijelog sokola sa tek nekoliko tamnih peruški iznosi 200.000 dolara. Prosta računica govori da po mrkom peru cijena pada za 100.000 zelenih novčanica.

Izvor:Sport Centar

Možda vam se svidi

Comments are closed.