Upoznajte nanu Fadilu iz Živinica: Rally vozačica, automehaničarka i instruktorka

0

Fadila Ikanović (83) iz Živinica više od pola vijeka ruši stereotipe i predrasude o ženama i automobilima. U karijeri je bila samostalni prevoznik, rally vozačica, instruktorka vožnje i automehaničarka, ali ni sa 83 godine volan ne prepušta nikome.

– Položila sam vozački 20. januara 1966. godine. Moj prvi automobil je bio “fićo”, kupila sam ga za 825 hiljada dinara. Onda sam ga zamijenila za kombi DKW. S njim sam zarađivala za život. Vozila sam dasku, krave i ovce – navodi

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Fadila za Vidiovo.net. Fadila je kao djevojka željela da postane automehaničarka, ali vrijeme i sredina u kojoj je rasla nisu bili sazreli za njene ambicije. Kako je ispričala u sve se upetljala njena strina, koja je ubijedila njenu majku da automehaničarski zanat nije za djevojku.

– Kada sam završila trgovačku školu, diplomu sam odnijela strini, a ja sam nastavila da radim šta želim. Automehaničarski zanat sam naučila od brata i popravljala sam automobile sve do 1992. godine – ispričala je Fadila. Kako navodi, kao automehaničarka, srušila je i stereotipe o oblačenju žena u njenoj sredini.

– Prva sam obukla hlače. Rugao mi se tada zaostali narod… A ja ni danas ne znam haljinu obući – dodaje ona s osmijehom.

Fadila je vozila i rally trke i bila instruktorka vožnje. –

Uvijek sam učestvovala u trkama koje je organizovalo naše auto-moto društvo. Da je neko krenuo sa automobilom negdje na nebesa i ja bih krenula, ali u avion ne bih sjela – kaže Fadila. Ova žena neobične energije i snažnog duha tokom karijere je promijenila mnogo automobila i nikada ne propušta priliku da isproba neki novi.