UPOK BIZNIS DIJALOG: Ostvareni napredak u poslovanju

“Makroekonomski finansijski pokazatelji za općinu Kakanj i BiH u posljednje tri godine – Uspjeh privrednika sa područja općine Kakanj“ naziv je prvog UPOK Biznis dijaloga koji se u Sali za sastanke Općine Kakanj održao 14.07.2015.godine. Djelujući po principu ekonomskih načela usmjerenih na poboljšanje poslovnog ambijenta, prvi UPOK Biznis dijalog nastao je u saradnji Udruženja poslodavaca općine Kakanj “Centar za podršku biznisu” i konsultantske agencije LRC inžinjering d.o.o. iz Sarajeva.

Dijalogu je prisustvovalo 38 privrednih društava sa područja općine Kakanj, te upravna tijela UPOK-a na čelu s predsjednikom gdin. Mensurom Muftićem, stručni izlagači: gospodin Emil Kučković- izvršni direktor LRC inžinjering d.o.o., direktor prodaje LRC inžinjeringa gdin. Munir Hujdur, te certificirani instruktor za Javne nabavke, gdin. Sanel Nezirić. U uvodnom dijelu prisutnima se obratio i Općinski načelnik gdin. Nermin Mandra.

LRC Inženjering d.o.o. je renomirana bosansko-hercegovačka konsalting agencija koja ovakav vid analize po prvi put, na nivou općine u BiH, radi u Općini Kakanj pružajući informacije o ekonomskim kretanjima na nivou Zeničko-dobojskog kantona i općine Kakanj. Njihovo prisustvo na UPOK Biznis dijalogu je pečat kvaliteta kakanjskih privrednika i Općine Kakanj. O privrednoj situaciji na području Općine Emil Kučković kaže:

Foto 2„Pokazatelji po pojedinim segmentima pokazuju stagniranje ekonomskog stanja u BiH. No međutim, u drugim segmentima vidimo da je izvoz porastao, da velike firme rastu i dalje, da je u onom segmentu malih kompanija, da određeni broj tih firmi nije prethodnu poslovnu godinu zaključio pozitivno. Ono što je bitno jeste da je broj prošlih uposlenih porastao. Porasle su velike kompanije i konstantno rastu. Namjera nam je bila da ovdje sa Udruženjem poslodavaca napravimo sinergiju i pružimo podršku privrednicima u ovoj regiji kako bi kroz ove informacije došli do novih kupaca, smanjili rizike, smanjili loše plasmane, transparentnije poslovali i imali na kraju krajeva jedan pokazatelj koliko uspješno posluju u cilju dobijanja i drugih pogodnosti od svojih dobavljača ili kupaca.“

Općinski načelnik Nermin Mandra kazao je kako su dosadašnji dijalozi sa privrednicima bili bilaterarni, te istakao kako je ovaj dijalog obećavajući. Načelnik je naglasio da će Općina biti na raspolaganju privrednicima i da stvaranje novih tržišnih prilika u kombinaciji sa sigurnim i stabilnim ulaganjem i visokim standardima zaštite okoliša, predstavlja dobitnu kombinaciju i za investitore i za nas, kao domaćine.

Foto 3Predsjednik UPOK-a, gdin. Mensur Muftić rekao je kako je ovaj dijalog napravljen namjerno na ovu temu, jer je u svakom poslu bitno utvrditi polazne osnove. Prema njegovim riječima, osnovni makroekonomski pokazatelji su polazne osnove da se vidi gdje smo trenutno i gdje smo bili u prethodne tri godine s nadom da ćemo se u narednih nekoliko godina ove informacije sjećati kao neke historijske sa indexima oznake bitnog napretka naših aktivnosti.

„Udruženje okuplja 26 članova i imamo još otprilike toliko privrednih subjekata koji su u procesu pridruživanja udruženju. Tih 26 članova zajedno zapošljavaju više od 4000 na području Općine Kakanj, a rade zajedno preko 300 miliona KM prometa, i otprilike ostvaruju nekih 26 miliona maraka dobiti. Iz ovih podataka su isključeni poslovni rezultat Rudnika koji je nažalost jedini negativan od svih članova udruženja, te poslovni rezultat Termoelektrane, obzirom da Termoelektrana nema status zasebnog pravnog lica, niti zasebno iskazuje finansijske rezultate. Mi smo pokušali prikazati privredno lice Kaknja. Pokušali smo to uraditi komparirajući sa dostupnim informacijama koje imamo sa tri Općine na području zapadne Hercegovine. Činjenica je da je Kakanj strukturalno bitno drukčiji, i to je do sada bila prednost, a vrlo realno možemo očekivati da to postane problem u privrednom razvoju naše Općine“ kazao je predsjednik UPOK-a o privrednoj situaciji našeg grada.

Foto 4Govoreći o budućnosti kakanjske privrede, gospodin Muftić u izjavi za medije je rekao da je u zaokretu, odnosno odmaku dosadašnjih nekih tradicionalnih privrednih aktivnosti, kopanju uglja, proizvodnje cementa i proizvodnje struje, te da se u Kaknju trebaju iznaći mogućnosti za prozivodnju svega, od malina do keksa i da se to treba ponosno pokazivati na svim sajmovima i skupovima.

Možda vam se svidi

Comments are closed.