Uoči Oscara, otvorilo se pitanje je li dozvoljeno gledati filmove sa streama, odnosno direktno s interneta.

Hollywood se sprema za dodjelu Oscara, ali filmska industrija iza zavjesa vodi novu bitku protiv pirata.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Otvorilo se pitanje je li dozvoljeno gledati filmove sa streama, odnosno direktno s interneta, javlja sa Beverly Hillsa Phil Lavelle, novinar Al Jazeere.

Može da se kaže da je sve počelo Napsterom. Besplatno skidanje sadržaja. Muzička industrija ga nije voljela. Međutim, skidanje sadržaja je stvar prošlosti. Sada se filmovi gledaju preko streama – direktno na internetu.

Za Hollywood to je veliki problem.

“Postoji veliki broj stranica na kojima možete da gledate filmove – platite pretplatu, gledate koliko želite i sve je uredu. Ali postoje i nelegalne stranice koje puštaju filmove bez dozvole. Ljudi mogu da ih gledaju besplatno. Te stranice svakako krše zakon, ali šta je s gledaocima? To je osjetljivo pitanje”, javlja Lavelle.

Larry Zerner, stručnjak za autorska prava, kazao je: “Nije nedozvoljeno gledati film direktno na internetu. Zakon se ne krši sve dok ne pravite kopiju filma na vlastitom kompjuteru.”

“Film se kopira na server, makar privremeno i radi se o kršenju autorskih prava – gledate filmove za koje niste platili”, proturječi Melissa Dagodag, stručnjakinja za autorska prava.

Treće mišljenje

Jim Gibson sa pravnog fakulteta u Richmondu je dao i treće mišljenje: “Zakon o autorskim pravima podrazumijeva listu stvari koje nije dozvoljeno raditi. Među tim stvarima se nalazi i postavljanje filma na internet, ali ne i gledanje filma na internetu.”

Filmska industrija krenula je u borbu protiv piratskih stranica. Problem je u tome što se većina njih nalazi van Sjedinjenih Američkih Država, gdje američki sudovi nemaju nadležnost. Najveći udar trpe nezavisni filmovi.

Poput “Šest metara ispod zemlje” iz nezavisne produkcije. Film je izuzetno gledan na piratskim stranicama.

Režiser Darren Darnborough je kazao: “Situacija je pomalo frustrirajuća, jer svaki dan dobijam obavijesti u kojem se dijelu svijeta film gleda preko streama. To nam stvara finansijski gubitak. S druge strane, zahvaljujući tehnologiji danas možemo snimati filmove poput ovoga. Tehnologija nam je mnogo pomogla u snimanju i distribuciji.”

Malo je vjerovatno da će se filmska industrija okomiti na gledaoce, jer bi to moglo biti kontraproduktivno.

Ako žele da pobijede pirate, možda će se morati da se prilagode.