Upitan nastavni proces: Dva direktora u gračaničkoj osnovnoj školi ‘Hasan Kikić’

0
Pod jednim školskim krovom dva direktora. Osnovna škola “Hasan Kikić” u Gračanici u finasijskoj je blokadi Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona zbog nelegalnog izbora novog direktora. Zbog toga trpe najviše učenici, nih 1.250, za koje je upitan nastavni proces budući da su obustavljeni svi platni nalozi i transakcije prema ovoj školi.
Nijaz Omerović tvrdi da ima odluku Školskog odbora od 5. januara prema kojoj je legalno izabran direktor škole, i tu odluku, napominje, dosad niko nije osporio. S druge strane, i Miralem Merjemić tvrdi da je legalno izabran direktor Osnovne škole “Hasan Kikić” jer, navodi, Školski odbor koji je održao sjednicu 5. januara nije bio legalan.
Zbog direktorske fotelje škola je trenutno u finansijskoj blokadi, te je upitan nastavni proces za 57 odjeljenja. Tako je odlučio resorni ministar Mirsad Kunić, koji je od Ministarstva finansija TK-a zatražio prekid svih transakcija prema ovoj obrazovnoj ustanovi, u kojoj je danas trebala biti obavljena primopredaja dužnosti na mjesto direktora.
Omerović je u protekle četiri godine obavljao dužnost direktora, te mu je mandat produžila Ljubinka Petrović, predsjednica Školskog odbora, koja je također razriješena dužnosti. Ona je u zakonskom roku uputila odgovor resornom ministarstvu i Vladi TK-a, a prema Zakonu o upravnom postupku, član 228., dok se imenovanoj ne uruči rješenje po prigovoru, ona je i dalje lagalan i legitiman predsjednik Školskog odbora – pojašnjava Omerović.
U međuvremenu, imenovan je novi Školski odbor koji je isti dan imenovao Merjemića za novog direktora. Zbog ovog problema danas je reagovala i policija, ali bez konkretnog rješenja. “Dalje ćemo tražiti upustva resornog ministarstva i drugih nadležnih kantonalnih organa”, kaže Mehemed Mehičić, predsjednik Školskog odbora.
Omerović za sve navedeno optužuje ministra Mirsada Kunića, te ističe da će ovaj slučaj imati sudski epilog. “Javno obznanjujem da sam protiv ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta podnio krivičnu prijavu zbog kršenja zakona, prekoračenja ovlasti, ometanja rada škole i zbog mobinga”, dodaje Omerović.
Predstavnici ministarstva koji su danas boravili u školi naglasili su da nisu ovlašteni davati izjave, a svaki pokušaj kontakta s ministrom Kunićem danas je završio bezuspješno.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -