UniCredit Banka nagradila najkreativije dječije radove na temu štednje

0

Tri novčane nagrade osvojile su učenice Osnovnih škola iz Bihaća, Janje i Ljubuškog.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Poučnom pričom koju je kroz strip predstavila Lejla Sulić, učenica Osnovne škole „Kamenica“ iz Bihaća je osvojila prvu nagradu, te je osim vrijedne nagrade za svoj strip, osvojila i novčanu nagradu za svoju školu koja će se iskoristiti za kupovinu opreme potrebne u nastavne svrhe. Lejla je svojim umijećem strip crtača oduševila heroja dječije štednje, a zabavnom i poučnom pričom i slikom opisala je kako je zajedno sa svojim drugarima i Super Štekom kao glavnim junakom odlučila udružiti snage i očistiti grad prikupljanjem otpada i reciklažom istog. Drugu nagradu osvojila je Milica Makitan, učenica Osnovne škole „Meša Selimović“ iz Janje, koja je na vrlo kreativan način okupirala Super Šteka, tačnije neodoljivom formom stripa služeći se tehnikom sjenčenja olovkom. Treću nagradu osvojila je Gabriela Gavran, učenica Osnovne škole „Ivana Brlić-Mažuranić“ iz Ljubuškog, koja je svoj strip nacrtala na nekoliko stranica i Super Šteka zabavila iščitavanjem poučne priče sa osnovnom porukom zaštite okoliša.

Podsjetimo, Super Štek, ljupki heroj koji vodi računa o štednji mališana, ove godine je pozvao učenike osnovnih škola u Bosni i Hercegovini da kreiraju strip i u istom zamisle Super Šteka kao glavnog junaka. S obzirom na to da je strip kao umjetnost u današnje vrijeme zanemaren, te da je pojedinačan doprinos očuvanju stripa skroman, Super Štek je došao na ideju da se ove godine opusti listajući zanimljive priče ispričane u oblačićima i potkrijepljene živopisnim prikazima tako što je mališanima dao zadatak da bar na kratko urone u taj udaljeni svijet i puste mašti na volju kreirajući strip u kojem će istaći divne vrijednosti u koje Super Štek vjeruje, a to su: igra, učenje, prijateljstvo, odanost, solidarnost, čuvanje naše okoline i štedljivost.

UniCredit Bank posebno raduje ovogodišnji dobar odaziv učenika, obzirom na opredjeljenje da među djecom podstiče pozitivne navike, solidarnost, timski duh i osjećaj da svojim radom mogu doprinijeti i da se drugi osjećaju lijepo.

Super Štek, kao simbol dječije štednje prepoznatljiv je djeci i uvijek nastoji povodom 31.10., Svjetskog dana štednje, donijeti neke nove i aktuelne teme na koje djeca kroz svoje literarne radove, crteže i pjesmice daju maštovite i vrlo korisne odgovore. Uz aktivnosti Super Šteka, na taj dan poslovnice UniCredit Bank širom Bosne i Hercegovine ugoste mnoge učenike i upoznaju ih sa radom Banke i važnosti štednje.