UNDP utrošio 50.000 dolara na Zavod koji postoji samo na papiru

Na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je iznesen skandalozan podatak o tome da Kantonalni zavod za pružanje besplatne pravne pomoći, koji je svečano otvoren u Mostaru još u decembru 2014. godine, praktično postoji samo na papiru!

Kako je navela, kada je Zavod otvoren, dato je obećanje da će 2015. godine zaživjeti ta institucija koja bi trebala osigurati jednak pristup pravdi i adekvatnoj zaštiti prava i interesa ugroženih kategorija stanovništva. Podsjetila je i da je ranije, u prethodnom mandatu, postavljala takva pitanja te da su odgovori uvijek glasili da je procedura u toku.

Da stvar bude gora, opremanje i renoviranje prostorija Zavoda u iznosu od 50.000 dolara platio je UNDP!

Inače, na sjednici Skupštine usvojeni su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama zakona o rudarstvu te o geološkim istraživanjima, dok je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, umjesto po skraćenom postupku, vraćen u redovnu proceduru, kako bi se, izneseno je, dobilo što kvalitetnije zakonsko rješenje.

Odgojni centar
Naime, izmjene ovog zakona odnose se na uspostavu odgojnog centra za maloljetnike, koji HNK nema, kao i formiranje prihvatnih centara za maloljetnike koji se zateknu u skitnji i u prosjačenju. Prihvaćen je i Program razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u HNK od 2018. do 2024. godine, kao i izvještaj o radu Vlade HNK za proteklu godinu.

Zanimljivo je da su skoro svi zastupnici opozicionih stranaka napustili sjednicu prije nego što je na red došao izvještaj o radu Vlade HNK.

Uskoro pregovori
Nevenko Herceg, premijer HNK, koji je imenovan za mandatara za sastav nove Vlade HNK, kazao je kako se nada da će ta priča što prije biti okončana.

Slično je rekao i Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK, iznijevši da bi u narednom periodu trebali otpočeti pregovori o formiranju izvršne vlasti u HNK, piše “Avaz“.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar