UN traži od Indije da prestane s kršenjem ljudskih prava u Jammu i Kašmiru

0

Preko 50 zemalja članica Ujedinjenih naroda, uključujući Tursku kao i članice Organizacije islamske konferencije (OIC), pozvali su Indiju da prestane s kršenjem ljudskih prava u indijskoj saveznoj državi Jammu i Kašmir, javlja Anadolu Agency (AA).

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ugrožavanje ljudskih prava i humanitarne situacije u indijskoj državi Jammu i Kašmir, posebno nakon odluka donesenih 5. augusta 2019., zahtijeva hitnu pažnju Vijeća za ljudska prava i mehanizama za zaštitu ljudskih prava”, navodi se u zajedničkom saopćenju država.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi govorio pred Vijećem za ljudska prava UN-a u Ženevi.

“U skladu s Poveljom UN-a, rezolucijama Vijeća sigurnosti i standardima i normama o ljudskim pravima i međunarodnim pravom, međunarodna zajednica trebala bi tražiti: poštivanje i zaštitu temeljnih ljudskih prava stanovnika Jammu i Kašmira, posebno prava na život, slobodu i sigurnost”, dodaje se u saopćenju.

Također su pozvali na hitno ukidanje policijskog sata, okončanje komunikacijske blokade i oslobađanje političkih zatvorenika u Jammu i Kašmiru.

Traži se da se odmah zaustavi prekomjerna upotreba sile i omogući nesmetan pristup organizacijama za ljudska prava i međunarodnim medijima.