UN: Epidemija ebole bi mogla brzo okončati

Koordinator UN-a za ebolu David Nabarro pozdravio je nove podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji pokazuju da su tri najteže pogođene zemlje u zapadnoj Africi registrovale najmanji sedmični broj novih slučajeva u posljednjim mjesecima, prenosi AFP. 

Silazni trend

“Apsolutno sam oduševljen što primjećujem da se učestalost potvrđenih slučajeva ebole iz sedmice u sedmicu smanjuje. To ukazuje da smo prošli vrhunac i da počinje silazni trend epidemije”, izjavio je Nabarro.

Liberija je javila o svom najmanjem sedmičnom broju novih slučajeva ebole od početka juna, dok su Gvineja i Sijera Leone zabilježile najmanje novih slučajeva od augusta.

Više od 8.400 ljudi preminulo je nakon što je epidemija ebole izbila u decembru 2013. u Gvineji. Gotovo svi smrtni slučajevi su registrovani u tri najteže pogođene zemlje – Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Nabarro je upozorio da su dodatni napori potrebni kako bi se okončala epidemija, ali je izjavio da ukoliko se propisi i praksa primjenjeni u borbi protiv transmisije bolesti održe, trend smanjenja epidemije bi se nastavio.

Druga faza

U američkoj studiji objavljenoj ove sedmice navodi se da bi Liberija, najteže pogođena zemlja, mogla okončati epidemiju u junu, dok je vlada Sijera Leonea odredila kraj maja kao ciljni datum za proglašavanje te zemlje slobodnom od ebole.

UN, koje predvode međunarodne napore u borbi protiv krize s ebolom, ušle su u drugu fazu pristupa borbi protiv epidemije koja se više usmjerava na praćenje kontakta nego na liječenje hitnih slučajeva, saopštio je Nabarro.

Izvor:FENA

Možda vam se svidi

Comments are closed.