Ulizice brže napreduju u karijeri, ali i lakše gube samokontrolu

Ulizivanje umanjuje samokontrolu ulizice, zbog čega je on skloniji lošijem ponašanju na radnom mjestu, pokazuje studija.

Ulizivanje nadređenom svakako ima prednosti, jer je poznato da miljenici šefova brže napreduju u karijeri. Nije, ipak, sve tako ružičasto za one koji praktikuju tu aktivnost. Ulizivanje umanjuje samokontrolu ulizice, zbog čega je on skloniji lošijem ponašanju i agresivnim ispadima na radnom mjestu, pokazuje studija Univerziteta u Oregonu, čiji su rezultati objavljeni u “Magazinu primijenjene psihologije”.

Ispitivane su dvije vrste ponašanja – ulizivanje koje je obuhvatalo laskanje, činjenje usluga šefu i povinovanje njegovom mišljenju, kao prvo, i samopromocija, koja je podrazumijevala preuzimanje zasluga za uspjeh, isticanje svojih prednosti i poznanstava sa moćnim ljudima.

Analizirano je kako je 75 ispitanika u Kini koristilo ove tehnike tokom dvije radne sedmice. Učesnici su bili menadžeri srednjeg nivoa u velikoj državnoj softverskoj kompaniji. Popunjavali su upitnike o svakodnevnim aktivnostima, a zatim su učestvovali u testu koji je ispitivao njihove socijalne veštine.

Nivo do kog su se ispitanici ulizivali šefu varirao je od dana do dana. Ali što su se više tokom dana ulizivali nadređenom, manji je bio nivo samokontrole na kraju radnog vremena. Ovi ispitanici su bili skloniji tome da budu grubi prema kolegama, ali i da surfuju internetom umjesto da rade. Nije ustanovljena veza između drugog tipa ponašanja, odnosno samopromocije i samokontrole.

Naučnici vjeruju da odgovor leži u tome što uspješno ulizivanje podrazumijeva glumljenje iskrenosti, što pak zahtijeva samokontrolu, pa se njene rezerve istroše. (novosti)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar