10 C
Kakanj
Četvrtak, 6 Maja, 2021

Ulazak SBB-a u vlast: Hitna sjednica Skupštine ZDK u ponedjeljak

Zamjenik predsjedavajuće Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak (SDA), uz dogovor s dopredsjedavajućim Skupštine Ivom Tadićem (HDZ), sazvao je za naredni ponedjeljak, 23. novembra, hitnu sjednicu Skupštine ZDK, na kojoj bi se trebalo raspravljati inicijativi nove skupštinske većine kako su predložili Klubovi poslanika SDA, SBB i HDZ.

Ovi klubovi poslanika su podnijeli inicijativu „o formiranju nove parlametarne većine u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona“, i zakazivanjem hitne sjednice žele ubrzati procedure formiranja nove skupštinske većine u Skupštini ZDK i brže donošenje kantonalnog budžeta za 2016. godinu. Predloženu inicijativu predsjedavajuća Skupštine Draženka Subašić (DF) nije prihvatila uz obrazloženje da “niti jedan od uvjeta propisanih Poslovnikom o radu Skupštine nije ispunjen”, i da bi “zakazivanje hitne sjednice moglo dodatno uznemiriti javnost i građane, jer se ovakva sjednica zakazuje u okolnostima opasnosti po javnu sigurnost i sigurnost građana širih razmjera”.

U skladu s poslovnikom Skupštine ZDK, zamjenik predsjedavajuće Skupštine Jasmin Duvnjak (SDA) iskoristio je svoje ovlaštenje i nakon konsultacija sa Klubovima poslanika, koji će činiti skupštinsku većinu, zakazao hitnu sjednicu Skupštine ZDK za ponedjeljak, 23.novembra, a prema poslovniku dnevni red će biti predložen na samoj sjednici, i materijali uručiti nakon usvajanja.

Na hitnoj sjednici Skupštine Zeničko dobojskog kantona moglo bi biti govora i o rekonstrukciji Vlade ZDK u skladu sa zahtjevima nove skupštinske većine, kako predložu Klubovi poslanika SDA, SBB i HDZ, i to uz uvjet da Vlada kantona pripremi odgovarajuće akte do tog datuma.(FENA)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO