Uklanja mine za dnevnicu od 50 KM

Četrdesettrogodišnji deminer Mirko Todorović iz Doboja kaže da je uklanjanje mina odgovoran, težak, rizičan i slabo plaćen posao, zbog čega sve veći broj profesionalaca napušta BiH i posao traži u inozemstvu, piše Srna.

Prihodi isti

Todorović se razminiranjem bavi 21 godinu tijekom koje je, radom u privatnim agencijama, uklanjao mine na prostoru BiH, Srbije, Kosova, Hrvatske, Makedonije, Cipra i Turske. Stekao je certifikate za rad s kasetnim streljivom, za strojarski tim te za klasično razminiranje, a osnovni tečaj završio je 1996. u Sarajevu.

– Deminer sam od 1997. kada je dnevnica iznosila 50 KM. Taj iznos nije se promijenio ni poslije dvadeset godina, iako je kupovna moć sve lošija – rekao je Todorović, navodeći da veća osposobljenost znači i bolje uvjete, ali i veću ponudu za rad u agencijama koje se susreću s nedostatkom obučene radne snage. Naveo je kako se u minsko polje ne može ući bez dodatnog životnog osiguranja, koje se u slučaju smrti isplaćuje u iznosu od 200.000 KM, a u slučaju invalidnosti 250.000 KM.

– Najteže je raditi na području BiH, osobito oko Doboja, gdje je i najveća koncentracija minskoeksplozivnih sredstva – kazao je Todorović, koji je kao najopasniju i najubojitiju izdvojio protupješadijsku rasprskavajuću odskočnu minu PROM-1.

Prema njegovim riječima, stanje na terenu najčešće se ne poklapa s prikupljenim mapama i zapisnicama, a i raspored mina na nekadašnjim crtama razdvajanja tijekom rata postavljen je nasumično, često od različitih inženjerskih jedinica.

Gledao stradanja kolega…

Navodi kako je više puta bio angažiran na uklanjanju mina s terena koji se vode kao već očišćeni od minskoeksplozivnih sredstava ili koji nisu upisani do formiranja BH MAK-a, ali da je i tada nužan maksimalan oprez, jer su nerijetko nađene mine ili zaostala eksplozivna ubojna sredstva.

– Timovi su miješani, nije važna nacija, kada se radi, radi se, ali je najteže i najopasnije započeti – kaže Todorović. Bio je svjedok stradanja 12 članova svog tima u minskim poljima.

– U Trebinju su stradala trojica momaka kada je pas po pronalasku mine zagrizao PROM-1 umjesto lopte koja mu se u tim prilikama daje za nagradu – naveo je Todorović. Prema njegovim riječima, odnedavno BH MAK strože kontrolira uvjete rada u inozemstvu. Todorović ističe da je često odbijao ili napuštao poslove zbog toga što agencije nisu ispunjavale ugovorne odnose.

Kaže da je, uslijed nedostatka novca, sve manje natječaja, ugovori za rad su vremenski kraći, zbog čega demineri odlaze u inozemstvo, gdje je daleko veća plaća. Trenutačno kao posljednju “atraktivnu” destinaciju navodi rad u Sudanu. Dok agencija za koju radi ne prođe na natječaju prisiljen je raditi i druge povremene poslove i tako prehranjivati obitelj.

Prema podacima BH MAK-a, tijekom izvršenja operacija humanitarnog razminiranja u BiH stradao je 121 deminer, od kojih 51 smrtno, a zaključno s ožujkom 2017. na poslovima operacija razminiranja u BiH akreditirano je 26 organizacija.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar