17.4 C
Kakanj
Srijeda, 12 Maja, 2021

Ukazujemo na lijep primjer uključivanja u zimsko održavanje

U okviru općih nastojanja da utječemo na svijest građana Kaknja u smislu njihovog uključivanja u zimsko održavanje puteva, prilaza zgradama, firmama, javnim objektima i sl, želimo ukazati na jedan lijep primjer kojeg smo zabilježili.

Radnik firme “DSM TRADE” jutros je čistio prilaz magacinu ovog preduzeća, a snijeg nije gomilao nego odlagao u korito rijeke Zgošće.

Ovom prilikom ukazujemo i na obaveze građana i svih subjekata u pogledu zimskog održavanja:

obzirom da  nisu u dovoljnoj mjeri javnosti poznate obaveze vlasnika i korisnika stanova i lokala u pogledu uklanjanja snijega i leda, te da su proteklih godina zabilježeni slučajevi nesavjesnog postupanja određenog broja građana koji snijeg iz svojih dvorišta izbacuju na ulice i trotoare, podsjećamo na odredbe Odluke o komunalnom redu  koje definišu obaveze građana i nadležnih preduzeća u pogledu čišćenja od snijega i leda.

Odlukom o komunalnom redu između ostalog su definisane  i obaveze vlasnika stanova i lokala u pogledu uklanjanja snijega i leda.

Za uklanjanje snijega i leda sa trotoara uz zgrade, odgovorni su vlasnici zgrada, odnosno vlasnici ili korisnici stanova ili poslovnih prostorija u zgradi. Izuzetno, za uklanjanje snijega i leda sa trotoara ispred uličnih lokala odgovorni su vlasnici i korisnici lokala. Za uklanjanje snijega i leda sa pločnika uz kioske i pokretne uređaje odgovorni su vlasnici, odnosno korisnici kioska i pokretnih uređaja. Za uklanjanje snijega i leda sa taksi-stajališta odgovorno je udruženje taksista.

Za uklanjanje snijega i leda sa trotoara, parkirališta, tržnica, sportskih objekata, autobusnih stajališta i sličnih prostora odgovorno je pravno lice koje upravlja tim površinama ili se njima koristi, odnosno pravno i fizičko lice kojem je povjereno održavanje ovih površina.

Nadležno preduzeće je odgovorno za uklanjanje snijega sa javnih saobraćajnih površina (ulica, ceste), te za uklanjanje snijega i leda sa staza, stepeništa i puteva na javnim površinama.

Strogo je zabranjeno iznošenje i gomilanje snijega iz dvorišta, bašti i drugih površina na ulice i trotoare, zabranjeno je bacanje snijega ispred zgrada na saobraćajnicu, zabranjeno je zatvaranje snijegom i ledom slivnika i šahtova, zabranjeno je deponovanje snijega i leda u parkove i na zelene površine, zabranjeno je sankanje i klizanje na javnim saobraćajnim površinama i na zaleđenim vodenim površinama.

pr1 pr2(Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO