10 C
Kakanj
Srijeda, 3 Marta, 2021

“Ujedinjuju se snage koje smatraju da Republika Srpska ne treba postojati”


– Očigledno je da je pred Republikom Srpskom novi talas pritisaka i da se nalazimo u periodu kad se ujedinjuju sve one snage koje smatraju da Republika Srpska ne treba da postoji, kaže za ruski “Sputnjik” Radovan Kovačević, savjetnik Milorada Dodika za unutrašnja politička pitanja i portparol SNSD-a.

Republika Srpska je, kaže Kovačević, “međunarodno potvrđena međunarodnim mirovnim sporazuma 1995. godine u Dejtonu”.

– Dakle, ustavna struktura BiH, samim tim i status Srpske, može se mijenjati isključivo dogovorom suverenih faktora u BiH – Republike Srpske, Federacije i tri konstitutivna naroda, ili novim dogovorom na međunarodnom nivou”, rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da je i u američkom Kongresu bilo riječi o planu za ukidanje RS, i da su ljudi koji su o tome govorili kao o planu Bidenove administracije bošnjački lobisti, koji su, kako kaže, na platnom spisku bošnjačkog političkog Sarajeva.

– Ipak, vjerujemo da SAD neće imati Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta u narednom periodu, pa ni BiH. Da li će se baviti pojačano BiH – sigurno hoće. Ali da će baš biti spremni da se vojno angažuju, za to ne postoji nikakav razlog – rekao je Kovačević.

Kovačević takođe kaže da RS ni na koji način ne krši zakon niti Ustav BiH, već je, kako on kaže, “zaštitnik dejtonske mirovne strukture u BiH”.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO